Studie: plastic dat 20 jaar in zee lag vertoonde geen slijtage

Beeld ter illustratie.
EPA Beeld ter illustratie.
Duitse wetenschappers hebben twee plastic verpakkingen die 20 jaar in de diepzee hadden gelegen onderzocht en uit het onderzoek is gebleken dat het plastic geen slijtage vertoonde en zo goed als nieuw was. Dat melden de wetenschappers van het Geomar Helmholtz Centrum voor Oceanisch Onderzoek in de Duitse stad Kiel.

Ze namen een plastic zak en de verpakking van een zuivelproduct uit het water. "De plastic voorwerpen hadden 20 jaar in de diepzee gelegen en toch vertoonden ze geen slijtage. Ze waren zo goed als nieuw", zegt de wetenschapper Stefan Krause in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Het onderzoek toont volgens de Duitse wetenschappers voor de eerste keer aan dat plastic in de zee decennialang aanwezig blijft. Er waren tot nog toe geen langetermijngegevens beschikbaar over plastic in de diepzee. Bij deze studie werden de wetenschappers geholpen door toeval en de rest van het onderzoek bestond uit speurwerk.

De plastic zak bevatte een speciale editie van een blikje van Coca-Cola voor de Davis Cup van 1988 en de verpakking van het zuivelproduct was afkomstig van een Duitse fabrikant en had een postcode met vijf cijfers die pas sinds 1990 bestond. De Duitse fabrikant werd in 1999 verkocht en de merknaam verdween.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Smeekens

  Het is toch geweten dat men plastiek binnen 1 miljoen jaar hier nog zal kunnen terugvinden?

 • emiel wouters

  Het is niet omdat de aanmaak datum op het doosje staat dat het al zolang in de zee ligt. Ik heb hier een plastiek potje dat al 17j bi mij boven staat. als ik dat nu weg zou doen, zou het door de bevoegde instanties (vuilophaaldiensten). verwerkt of in zee gesmeten worden. dan pas begint de telling van het in zee liggen van plastiek. Maar het werd dus 17 nuttig gebruikt.

 • Steven Nevets

  Konden de geldpersen maar drukken op gerecycleerd plastiek? De wereld zou veel mooier zijn.

 • Kurt Bourdeaux

  Dus geen afbraak en microplastics.

 • Petra Segers

  Vanaf nu verpakken we alles in boomstam. Ecologischer en zo zijn we minder spilziek