Studie: CO2-uitstoot in VS fors gestegen

Archieffoto. De grootste bron van uitstoot is voor het derde jaar op rij de transportsector. De uitstoot van auto's nam af, maar de florerende economie deed die van vliegtuigen en vrachtwagens wel toenemen.
EPA Archieffoto. De grootste bron van uitstoot is voor het derde jaar op rij de transportsector. De uitstoot van auto's nam af, maar de florerende economie deed die van vliegtuigen en vrachtwagens wel toenemen.
De CO2-uitstoot in de Verenigde Staten is in 2018 het sterkst gestegen in acht jaar. Dat is het voorlopige resultaat van een schatting van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Rhodium Group. De uitstoot nam toe met 3,4 procent. Volgens de studie is dat zelfs de op een na grootste toename in meer dan twintig jaar. 

De onderzoekers menen dat de oorzaak vooral te zoeken is in de sterke economische conjunctuur in de VS.

De onderzoekers wijzen erop dat in 2018 een recordaantal kolencentrales zijn stilgelegd. Toch is de CO2-uitstsoot van de energiesector merkbaar gestegen. Ook stootte de Amerikaanse industrie meer uit vanwege de hogere productie. De grootste bron van uitstoot is voor het derde jaar op rij de transportsector. De uitstoot van auto's nam af, maar de florerende economie deed die van vliegtuigen en vrachtwagens wel toenemen.

Zwakke conjunctuur

Tussen 2007 en 2015 maakten de VS volgens de analyse de grootste vooruitgang. De uitstoot daalde in die periode met ongeveer 12 procent. Daarbij speelde de destijds zwakke conjunctuur een belangrijke rol, zegt de Rhodium Group. Toch was ook de sterke verandering in de energiemix bepalend. 

lees verder onder de foto:

De grootste bron van uitstoot is voor het derde jaar op rij de transportsector. De uitstoot van auto's nam af, maar de florerende economie deed die van vliegtuigen en vrachtwagens wel toenemen.
REUTERS De grootste bron van uitstoot is voor het derde jaar op rij de transportsector. De uitstoot van auto's nam af, maar de florerende economie deed die van vliegtuigen en vrachtwagens wel toenemen.

Trump

De regering onder leiding van president Barack Obama zette een kentering in, met minder steenkool, en meer aardgas, wind- en zonne-energie. Trump volgt een heel andere koers. Eerst noemde hij klimaatverandering een Chinees concept, zodat ze de concurrentie met de VS zou winnen. 

In 2017 trok Trump vervolgens de VS terug uit het klimaatakkoord van Parijs. De Amerikaanse president is ook al langer maatregelen om de uitstoot te doen zakken uit het Obama-tijdperk aan het tenietdoen. Zo zorgde Trump voor soepelere uitstootregels voor auto's en liet hij de voorschriften voor steenkoolcentrales herzien.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Tichmann

  Een Airbus A380 (er zijn 321 gebouwd) verbrandt ongeveer 10 ton (TONS) brandstof PER UUR of 4 liter per seconde. Een vlucht van Londen naar New York verbrandt 70.000 kilo brandstof, of ongeveer 85.000 liter. Een persoonlijke auto verbruikt gemiddeld ongeveer 1200 tot 1500 liter PER JAAR. Er zijn 102,465 vliegtuigen in de lucht per dag. Maar daar mag niet over gepraat worden..

 • Jos Spriet-Dewaele

  Terwijl wij ons dieseltje aan de kant moeten laten en elektrisch rijden op stroom die we niet hebben. Of hoe Europa zijn burgers koeioneert.

 • dirk declercq

  Trump helpt de wereld om zeep op gelijk welk gebied.

 • Karel Tichmann

  Studie: CO2-uitstoot in VS fors gestegen, maar nog steeds lager dan in de EU. Ook draait de Amerikaanse economie op volle toeren. De Rhodium Group is een pro-globalistiche socialistische organisatie, die economische gegevens en beleidsinzicht combineert om globale trends te analyseren. Who cares...

 • DIRK SPRANGERS

  Ach kom,wij zullen dat hier met ons 11 miljoen inwoners wel recht trekken !!...