Studie bewijst afkoeling oceanen tijdens afgelopen tweeduizend jaar

THINKSTOCK
De afkoeling van het wateroppervlak van de oceanen gedurende de afgelopen tweeduizend jaar, nog voor de aan menselijke activiteiten te wijten globale opwarming, is bewezen door de eerste internationale zeeklimaatstudie. Dat onderzoek nam vier jaar in beslag en werd gevoerd door de onderzoeksgroep Pages (Past Global Changes), waar professor Hugues Goosse van de universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL) aan deelnam. De studie moet resulteren in de synthese 'Ocean 2k'.

De wetenschappers gebruikten 57 metingen, gemiddelden per interval van 200 jaar om tendensen op lange termijn waar te nemen. Daarmee reconstrueerden ze variaties in de temperatuur aan het wateroppervlak vanuit verschillende opmetingen van alle oceanen ter wereld, aldus een persbericht maandag van de UCL.

Vulkanen
"De resultaten suggereren dat vulkanische uitbarstingen waarschijnlijk aan de basis liggen van de afkoeling tijdens de periode 801-1800. De hevige vulkantische uitbarstingen veroorzaken eerst de afkoeling van de atmosfeer gedurende enkele jaren. Op lange termijn, wanneer ze frequenter voorkomen, hebben ze als gevolg dat het oppervlak van de oceanen afkoelt", klinkt het.

De vulkaanuitbarstingen gaan de effecten van broeikasgassen tegen, bevestigen de onderzoekers, "maar we kunnen niet voorspellen wanneer de vulkaanuitbarstingen zich voordoen". Dergelijke uitbarstingen veroorzaken om de klimaatopwarming tegen te gaan, raden de wetenschappers van Pages af. Dat is immers "onvoorspelbaar en oncontroleerbaar".

Voorbode komende opwarming
Het begrip van de rol van uitbarstingen in de verandering van oceaantemperaturen opent wel nieuwe wegen. "Een groot deel van de energie opgestapeld in het klimaatsysteem ten gevolge van de globale opwarming is geabsorbeerd door de oceanen. De recente verhoging van de oppervlaktetemperaturen is een voorbode van de komende opwarming, op dezelfde manier dat de afkoeling het antwoord was op lange termijn na hevigere en meer frequente vulkanische episodes", aldus professor Evans, coördinator van het programma Ocean 2k en verbonden aan de universiteit van het Amerikaanse Maryland.