Straks met oude gsm, kapotte strijkijzers en afgedankte lampen naar supermarkt

THINKSTOCK
Bebat en Recupel hebben aangekondigd dat er gezamenlijke en in het oog springende verzamelpunten voor specifiek afval zullen komen in supermarkten. Het betreft klein, elektrisch en elektronisch materiaal zoals lampen, kapotte strijkijzers en afgedankte gsm's. Dat kon tot voor kort al in alle elektrozaken en in supermarkten met een elektrodivisie groter dan 400 vierkante meter, maar dat wordt nu dus uitgebreid.

Nieuw is dat Bebat en Recupel samenwerken om supermarkten de mogelijkheid te bieden overzichtelijke inzamelpunten in te richten. Daar kan je dan niet alleen terecht met batterijen, zoals dat tot voor kort sowieso al het geval was, maar ook met klein elektrisch en elektronisch materiaal. "Supermarkten met een afdeling elektrisch en elektronisch koopwaar moesten tot nu toe sowieso dergelijk afval accepteren, maar dat moesten mensen dan al weten, omdat dat vaak gewoon aan de kassa diende gevraagd te worden", verklaart een medewerker van het gezamenlijke project in een reactie.

'RecyclePunt'
Consumenten kunnen nu met zowel batterijen als afgedankte toestellen terecht bij een verzamelpunt, 'RecyclePunt' genoemd. Supermarkten met een elektrodivisie kleiner dan 400 vierkante meter zijn weliswaar niet verplicht om een dergelijk verzamelpunt in hun warenhuis te plaatsen. Het concept werd getest via 5 prototypes in Carrefour hypermarkten. Volgens Bebat en Recupel steeg de inzameling van dergelijk materiaal aanzienlijk. In 58 HyperCarrefours staan er al verzamelunits. De komende maanden komen daar 175 retailpunten bij, naast beperktere verzamelplaatsen in 700 kleinere winkels.

Europese richtlijn
Het initiatief komt er in navolging van een Europese richtlijn die de lidstaten verplicht om een verregaandere inzameling en recyclage te organiseren van kapotte koelkasten, afgedankte gsm's en ander elektronisch afval.