Ga naar de mobiele website
^ Top

Speelgoedfabrikant haalt onderzoek onderuit: "Rubik's Cube bevat géén giftige stoffen"

RV
"De Rubik's Cube bevat géén giftige stoffen." Dat zegt speelgoedfabrikant Jumbo, uitgever van de officiële kubus. Uit onderzoek van een Tsjechische milieuorganisatie bleek dat in sommige stukken speelgoed schadelijke stoffen uit gerecycleerd elektronisch afval waren aangetroffen.

Volgens Jumbo wordt de Rubik's Cube ten onrechte beschuldigd. "We hechten veel belang aan de veiligheid van onze klanten. De kubussen worden vervaardigd in fabrieken waar geen gebruik wordt gemaakt van vervuilde gerecycleerde plastics in het productieproces. De grondstoffen die wel gebruikt worden, voldoen aan alle eisen inzake speelgoedveiligheid."

Volgens Jumbo en Rubik's Brand Ltd. werden voor het onderzoek imitatiekubussen gebruikt die onterecht onder de merknaam Rubik's vermeld werden. In het onderzoeksrapport staan namelijk niet de originele kubussen afgebeeld. 

Onderzoek van een Tsjechische milieuorganisatie en IPEN, een netwerk van ongebonden organisaties, wees uit dat de schadelijke stoffen het zenuwstelsel kunnen aantasten en gevolgen kunnen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen, de hormoonhuishouding en de voortplanting. Het gevaar zit in de omhulsels van kunststof van elektronische apparaten.

De gifstoffen octaBDE en decaBDE kwamen voor in 90 procent van de onderzochte spullen. Bijna de helft van alle producten bevatte HBCD (een middel dat vaak gebruikt wordt als vlamvertrager voor kunststoffen). Niet alleen kinderen lopen trouwens gevaar, ook werknemers die zich bezighouden met de recycling van het speelgoed.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Gesponsord

Meld een bug