Spaanse kustgemeente besproeit strand met bleekmiddel: “Ecologische schade niet te overzien”

Het strand en de duinen van Zahara de los Atunes bij Cadiz.
Shutterstock Het strand en de duinen van Zahara de los Atunes bij Cadiz.
Het Spaanse Zahara de los Atunes, niet ver van Cadiz, heeft zich moeten verontschuldigen na een ecologische flater. De kustgemeente behandelde twee kilometer strand met een bleekwateroplossing. Milieubewegingen stonden op hun achterste poten: “De ecologische schade is enorm”.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Spanje versoepelde de lockdown in het land, waardoor kinderen weer naar het strand mogen. Om hen te beschermen vond de gemeente Zahara de los Atunes er niet beter op dan daags tevoren een strandstrook van 2 km te ‘bleachen’. Een ramp voor het ecosysteem. Milieuactiviste María Dolores Iglesias zag de gevolgen met haar eigen ogen. De ontsmettingsoplossing “doodde alles op de grond, waar niks meer te zien is, zelfs geen insecten”, aldus Dolores Iglesias.

Het strand en de duinen van Zahara de los Atunes herbergen heel wat broedvogels. “Ze hebben de duinen verwoest en zijn tegen alle regels ingegaan”, beweert Dolores Iglesias, die zelf zag hoe een nest met eieren door de tractors werd weggevaagd. “Een flater, wat ze hebben gedaan. Het virus komt voor bij mensen, niet op het strand. Het is maf.” Ze voegt er nog aan toe dat het strand zichzelf schoonmaakt. “Ze beschouwen het niet als een ecosysteem, maar als een stuk grond.”

De gemeente gaf haar fout toe, maar zegt dat ze met de beste bedoelingen handelde en de kinderen wilden beschermen na zes weken lockdown. De regio Andalusië bekijkt volgens El Pais of ze Zahara de los Atunes zal beboeten. Greenpeace trok al snel een parallel met de uitspraken van Donald Trump, die suggereerde dat een injectie met bleekwater coronapatiënten zou kunnen helpen.

Lees ook: Burgemeester van Blankenberge duidelijk: “Geen horeca, dan geen dagjestoeristen” (+)
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nadine Huldemont

  Tof eindelijk een strand zonder insekten ! Mag ik daar op vakantie ?

 • Carlo Verstappen

  Sommige dingen mag je niet aan politici over laten, zelfs niet als ze president zijn.

 • Filip Vanlaeken

  Geen insecten... als ik mag dan ga ik daar op reis !

 • paul piens

  Ik twjifel de laatste tijd,,leven wij in een beschaafd Europa '2020 of in een of andere bananen republiekl anno 1800 of zo iets.

 • Wesley De Koninck

  met de beste bedoelingen doet de grootste dommerik de stomste dingen.