Solar Impulse beschadigd na onvoorziene landing in Japan

De Solar Impulse 2 staat voorlopig geparkeerd in een hangar op de luchthaven van Nagoya in Japan.
REUTERS De Solar Impulse 2 staat voorlopig geparkeerd in een hangar op de luchthaven van Nagoya in Japan.
Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 is na zijn ongeplande landing in Japan maandag beschadigd geraakt. Dat meldt de BBC. Na een nochtans zachte landing hebben stevige windvlagen de delicate vleugels beschadigd.

Slechte weersomstandigheden dwongen het vliegtuig maandag zijn vlucht van China naar Hawaï vroegtijdig af te breken. Het toestel was zaterdag begonnen aan de gevaarlijkste etappe van zijn reis rond de wereld, die het volledig op zonne-energie aflegt.

De Solar Impulse maakte een zachte landing in Japan, maar in de uren daarna werden de delicate vleugels alsnog beschadigd door de sterke wind. Volgens Andre Borschberg, de Zwitserse piloot van het vliegtuig, is er lichte schade aan het rolroer op een van de vleugeluiteinden. De herstelling zal wellicht een week in beslag nemen.

Het zonnevliegtuig begon zijn reis rond de wereld in maart in Abu Dhabi. De eerste etappes verliepen vrijwel probleemloos, maar het zevende traject - een vlucht van 8.000 kilometer over de Stille Oceaan - blijkt geen sinecure. Het vertrek in China moest meermaals uitgesteld worden wegens ongunstige weersomstandigheden. Omdat het vliegtuig volledig afhankelijk is van zonne-energie, mag het overdag immers niet bewolkt zijn. Het vliegtuig stond daardoor meer dan een maand aan de grond in Nanjing.

Piloot Andre Borschberg (tweede rechts) bij de Solar Impulse.
REUTERS Piloot Andre Borschberg (tweede rechts) bij de Solar Impulse.