Solar Impulse 2 wacht na reparatie op gunstige weersomstandigheden

De Solar Impulse staat in een loods in Japan te wachten op betere weersomstandigheden.
EPA De Solar Impulse staat in een loods in Japan te wachten op betere weersomstandigheden.
De schade aan de Solar Impulse 2, een vliegtuig op zonne-energie, is hersteld, maar er wordt nu gewacht op gunstige weersomstandigheden. Het vliegtuig moest eerder de etappe van China naar Hawaï wegens slecht weer boven de Stille Oceaan afbreken en noodgedwongen landen in Japan. Daar liep het toestel schade op aan de rechtervleugel. Die schade is nu hersteld, aldus het Solar-team.

Het vliegtuig staat al een tiental dagen aan de grond in het Japanse Nagoya. Een rolroer van de rechtervleugel liep schade op toen er op het vliegveld van Nagoya bij felle wind een dekzeil over de vleugels werd gelegd, om die tegen de regen te beschermen.

Inmiddels is de Solar Impulse opnieuw klaar en wordt alles in gereedheid gebracht voor het vertrek, zo meldde woordvoerster Elke Neumann vandaag. Wanneer het vliegtuig precies opstijgt, hangt echter af van het weer. Er wordt gewacht op een gunstig weervenster, dat toelaat op een veilige manier op te stijgen én koers te zetten naar Hawaï. Neumann verwacht dat de Solar Impulse ten vroegste begin volgende week Nagoya achter zich kan laten.

Het vliegtuig met de enorme vleugels en een kleine cockpit van slechts 3,8 kubieke meter wordt uitsluitend door zonne-energie aangedreven. De Zwitserse piloot André Borschberg en luchtvaartpionier Bertrand Piccard willen met het project de milieuvriendelijkheid van zonne-energie aantonen.