Slimme teller, dure grap: digitale stroommeter verplicht in elk huis

anp
Vanaf 1 januari 2019 wil Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) de teller in uw elektriciteitskast vervangen door een digitale meter. Die zal u helpen om te besparen op uw factuur, maar uiteraard kost dat toestelletje ook geld.

De klassieke elektriciteitsmeters worden niet meer gemaakt, en de Vlaamse regering wil ze vervangen door digitale exemplaren. Daarmee kunnen distributienetbeheerders uw verbruik vanop afstand meten, waardoor ze geen controleurs meer hoeven langs te sturen voor een meteropname. De Vlaming kan dankzij zo'n meter ook meteen zijn reële verbruik checken en desgewenst aanpassen om te besparen. Minister Tommelein heeft een plan klaar en hoopt morgen op groen licht van zijn coalitiepartners. De liberaal wil vanaf 1 januari 2019 aan de installatie van een (goedkoop) basisexemplaar beginnen.

Nieuwbouw
Vlamingen die een nieuwbouw zetten of zonnepanelen bezitten, zullen als eersten de teller in huis moeten halen. Pas na enkele jaren zal iedereen een digitale meter moeten hebben. Het gaat om een forse investering, maar de precieze grootte van het prijskaartje is nog niet bekend. Oppositiepartij sp.a verwijst naar een studie die zegt dat een volledige uitrol 2 miljard euro zou kosten. "En die rekening dreigt bij de gezinnen terecht te komen. Bovendien zal slechts een minderheid de voordelen plukken van zo'n slimme meter."

Hoe dan ook moet de ommeslag gemaakt worden, zegt Tommelein. Hij benadrukt dat hij bewust niet voor de Rolls-Royce van de meters kiest en de installatie over enkele jaren spreidt. Bovendien zal de consument er sowieso energie mee kunnen besparen.

Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

"Dat is er met de pet naar gooien"
Tommelein reageerde vanmorgen in het radioprogramma 'Hautekiet' geprikkeld op de kritiek van sp.a. Volgens hem heeft die partij zelf het probleem voor zich uit geschoven.

Tommelein verwijst daarmee naar voormalig minister van Energie Freya Van den Bossche. "Door het getreuzel van het verleden zijn we nu bij de laatsten in Europa die de overstap maken naar digitale meters. Ook de kostprijs die de sp.a noemt -2 miljard euro- klopt volgens Tommelein niet. "Dat is er met de pet naar gooien", dixit Tommelein.

De Open Vld-minister benadrukt dat zijn plan betaalbaar zal zijn en dat het gefaseerd zal ingevoerd worden. Dat eigenaars van zonnepanelen gestraft zullen worden met digitale meters, klopt dus volgens Tommelein ook niet. "Het zal ook eigenaars van zonnepanelen helpen. Zij zullen veel meer kunnen doen dan met de huidige meters. Het is de bedoeling om eigenaars van zonnepanelen te belonen en niet te bestraffen", klonk het. Morgen legt hij daarover een nota voor aan de Vlaamse regering.

Bart Tommelein.
Photo News Bart Tommelein.

Groen: "Niet op factuur van de Vlaming"
Oppositiepartij Groen staat achter de overstap. "Maar de Vlaamse regering moet wel goed nadenken over de manier waarop ze de meters invoert", zegt Groen-parlementslid Johan Danen. " Tommelein moet ervoor zorgen dat een eventuele meerkost van de slimme meter niet op het bord van de gezinnen terechtkomt."

"Voor nieuwbouw zie ik niet meteen problemen. De prijs van een slimme meter is dezelfde als die van de klassieke meters. Voor wie een nieuw huis bouwt maakt dit dus weinig verschil. Maar dan moet Tommelein wel voor een goede prijs/kwaliteit kiezen. De meters moeten er ook voor zorgen dat de consument goedkoper stroom kan afnemen en zo kan besparen op zijn factuur".

Maar de oude meters vervangen door nieuwe is volgens Groen niet dringend. "Het mag ook zeker niet op de factuur van de Vlaming terechtkomen", aldus Danen. "De invoering moet gefaseerd zijn. Door de Turteltaks is de energiefactuur van de mensen al torenhoog. De minister moet ervoor zorgen dat de distributienetbeheerders de meerkost van de slimme meters betalen. Het zijn uiteindelijk immers de netbeheerders die op kosten zullen besparen, doordat niemand die meter moet komen opnemen".

Johan Danen.
BELGA Johan Danen.