Scheur in gigantische ijsplaat Antarctica in zes dagen tijd 17 kilometer groter geworden

AFP
Het onafwendbare lijkt nu echt nabij op Antartica: een groot deel van de Larsen C-ijsplaat kan elk moment van het vasteland afscheuren en op drift geraken. De scheur die wetenschappers al maandenlang observeren, is de afgelopen week in zes dagen tijd 17 kilometer groter geworden.
Midas Project

De scheur is nu zo groot geworden dat de ijsplaat van 5.000 vierkante kilometer nog maar met 13 kilometer aan de 'moederplaat' vasthangt en steeds meer richting oceaan opschuift, zo konden Britse wetenschappers vorige week tijdens een vlucht boven het gebied vaststellen. De scheur is nu al bijna 200 kilometer lang en heeft een breedte van 450 meter bereikt.

Gevreesd wordt dat de plaat elk moment kan loskomen. "Ik verwacht dat het snel zal gebeuren, binnen enkele dagen of weken", aldus Dan McGrath, een wetenschapper bij het US Geological Survey aan persbureau Reuters.

Daardoor zou de Larsen C-ijsplaat meer dan 10 procent van zijn oppervlakte verliezen en zou de vorm van Antarctica fundamenteel veranderen. Larsen C is de vierde grootste ijsplaat van Antarctica.

Wetenschappers vrezen bovendien dat de volledige ijsplaat door de afscheuring onstabiel kan worden en Larsen C uiteindelijk hetzelfde lot beschoren is als zijn buur Larsen B. Die desintegreerde in 2002 volledig in een gelijkaardig scenario.
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Magnetar

  Gregory maurisse in welke fantasie wereld leef jij in je gedachten en er zijn nog enkele mensen zo te zien die niks weten van de opwarming van de aarde. En net die mensen zijn het die het slechter maken. De aarde warmt op en als we er niks aan veranderen en die kaap van 2 graden selsius passeren is er geen weg meer terug. En zal mens en dier het bekopen met zijn leven maar daar denken jullie niet aan enkel jullie leven telt zo te zien.

 • kabouter wesley

  Allee 90 % is hier weer niet slim genoeg. Wees tochbniet zo naïef mensen! Er is geen enkele wetenschapper die zegt dat het niet slecht gaat! Kijk naar vroeger en nu... en als dat niet geloofd kijk dan eens naar de cijfers van de gezondheid. Zoveel kankers zijn er nog nooit geweest en andere ziektes zijn er nog nooit geweest!

 • 777 777

  Leer op de 1ste plaats eens de wetten van de natuur en ons universum. Dit geeft een heel andere kijk op het gebeuren. Krimpen en uitzetten is daar een groot deel van. What goes around, comes around

 • Noëmi Vandenheuvel

  Wake up!! En heb het tegen de mensen hieronder!

 • Jos driesen

  Mensen dit is gewoon de natuur hoor, wij denken echt dat het aan ons ligt? We versnellen alleen het proces een klein beetje de rest is gewoon de aarde de natuur die zijn ding doet!