Ga naar de mobiele website
^ Top

Schepen varen tegen 2050 recht door de Noordpool

EPA
Door het smelten van het poolijs zullen schepen die door ijs kunnen varen, tegen 2050 een route recht door de Noordpool kunnen nemen. Dat stellen wetenschappers van de universiteit van California. Hierdoor zal de handel tussen Europa en China veel goedkoper worden, maar de evolutie biedt ook nieuwe problemen die regeringen zullen moeten aanpakken.

De voorbije zomer is de dikte van het poolijs dramatisch geslonken. Het is een fenomeen dat zich nu al enkele jaren voordoet. Schepen die door ijs op zee kunnen varen, zijn er zelfs al ingeslaagd om langs het noorden van Rusland te reizen. Vorig jaar hebben in totaal 46 schepen zich aan deze route gewaagd. Ze moesten meestal wel nog assistentie van Russische ijsbrekers krijgen en dat doet de kosten van de noordelijke route vooralsnog oplopen.

Tegen 2050 zal de route volgens wetenschappers veel toegankelijker zijn. Een gemiddeld schip zal zelfs de kortst mogelijke route kunnen nemen en recht over de Noordpool kunnen varen. Vooral in september moet dit mogelijk worden, want dan is de ijslaag na de zomer het dunst. Schepen zouden naar schatting 18 dagen sneller zijn op de nieuwe route en bovendien veel brandstof sparen. Per reis zou de onderneming tussen 180.000 en 300.000 euro goedkoper worden.

Natuurlijk zal die ontwikkeling ook veel problemen met zich meebrengen. Op ecologisch vlak is het uiteraard een negatieve evolutie, waar ook de scheepvaart rekening mee zal moeten houden. Wanneer schepen recht over de Noordpool varen, brengt dat tevens nieuwe ecologische gevolgen met zich mee. Ook de veiligheid op de schepen zal moeten worden aangepast aan de nieuwe route.Meld een bug