Schauvliege wil vanaf 2018 statiegeld op blikjes

Photo News
In de strijd tegen zwerfvuil wil de Vlaamse regering statiegeld op blikjes en petflessen ­invoeren. Dat bevestigt Vlaams minister van Leefmilieu en ­Natuur Joke Schauvliege (CD&V).

Het plan kan ten vroegste in 2018 van start gaan, omdat de invoering van statiegeld een hele nieuwe regelgeving vereist en een aanpassing vraagt bij handels­zaken. "Ook een overleg met Brussel en ­Wallonië is nodig, met de overweging of we dit niet beter op ­Belgisch niveau kunnen ­aanpakken", aldus minister Schauvliege.

De drank- en verpakkings­industrie legt bovendien 10 miljoen euro op tafel om in scholen en bij verenigingen de komende twee jaar opruimacties en andere initiatieven tegen zwerfvuil te ­organiseren. Als alternatief voor het statiegeld, waarmee de industrie niet blij is, drong de minister zelf aan op die acties. "Daarna kunnen we evalueren of het ­gebruik van statiegeld nog steeds nodig is. De Vlaamse regering gaat alleszins door met de ­uitwerking van het plan tot 2018." Onder het akkoord over de zwerfvuilacties wordt maandag een handtekening gezet.