Sanctorum: "N-VA moet kleur bekennen"

Hermes Sanctorum.
BELGA Hermes Sanctorum.
N-VA moet "kleur bekennen" in de gesprekken over het intra-Belgische klimaatakkoord. Dat zegt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen). Volgens Sanctorum ligt de bal in het kamp van de N-VA en met name van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. "Is hij in staat om een akkoord in het belang van de Vlaamse economie te sluiten, of niet?"

Het blijft wachten op een intra-Belgisch klimaatakkoord. Vlaams minister-president Geert Bourgeois liet eerder op de dag verstaan dat hij hoopt dat er maandag een akkoord uit de bus komt, maar dat hij niet wil werken met deadlines.

Groen-parlementslid Sanctorum noemt die houding "wereldvreemd". "Bijna 200 landen in de wereld, met uiteenlopende belangen en achtergronden, gaan het engagement aan om op twee weken tijd een akkoord bereiken. In België en Vlaanderen is er na zes jaar getouwtrek volgens de minister-president geen deadline. Geert Bourgeois mist een kans van formaat om zich als regeringsleider te onderscheiden", aldus Sanctorum.

Voor Sanctorum is het duidelijk. De bal ligt in het kamp van N-VA. Zij hebben de voorbije jaren "steeds een akkoord geblokkeerd zonder een alternatief te presenteren". "Vandaag moet N-VA kleur bekennen: ofwel is minister-president Bourgeois in staat om een akkoord in het belang van de Vlaamse economie te sluiten, ofwel niet. Een regering leiden en een akkoord sluiten betekent meer dan gewoon afwachten wat vakministers onderhandelen en vervolgens de duim omhoog of beneden wijzen."

'Een regering leiden en een akkoord sluiten betekent meer dan gewoon afwachten wat vakministers onderhandelen en vervolgens de duim omhoog of beneden wijzen'

Hermes Sanctorum