Exclusief voor abonnees

Ruimt de plasticvanger van The Ocean Cleanup ook het zeeleven op?

Een plasticvanger van Boyan Slats organisatie The Ocean Cleanup in de Great Pacific Garbage Patch, oktober vorig jaar. In dit noordelijke stuk van de Grote Oceaan van 1,6 miljoen vierkante kilometer hoopt zich veel afval op.
The Ocean Cleanup Een plasticvanger van Boyan Slats organisatie The Ocean Cleanup in de Great Pacific Garbage Patch, oktober vorig jaar. In dit noordelijke stuk van de Grote Oceaan van 1,6 miljoen vierkante kilometer hoopt zich veel afval op.
De plasticvanger waarmee de Nederlandse uitvinder Boyan Slat de oceanen wil schoonmaken, veegt ook allerlei zeedieren op, waarschuwen biologen. Doet zijn werk meer kwaad dan goed?

Met zijn plannen om ronddrijvend plastic in de oceanen met lange armen op te vegen, oogstte Boyan Slat niet alleen lof en bewondering. Van begin af aan waren er bedenkingen. Critici zeiden dat hij het afval beter kan opvangen voordat het op volle zee terechtkomt. Zij werden gehoord: onlangs presenteerde de jonge Nederlandse uitvinder/ondernemer (25) een systeem om plastic uit rivieren te vissen. Daarmee verstomde niet alle kritiek. Biologen waarschuwen dat het schoonmaken van de oceanen het mariene leven bedreigt, omdat de plasticvangers ook zeedieren opvegen.

De Amerikaanse kwallenexpert Rebecca Helm van de universiteit van North Carolina uitte haar zorgen eerder dit jaar in het tijdschrift The Atlantic. Toen Slats organisatie The Ocean Cleanup vorige maand een foto publiceerde die het succes van haar werk in de Grote Oceaan moest onderstrepen, zag Helm haar gelijk bevestigd: tussen de troep in de veegarm zaten zeediertjes gevangen. Ze wees ruim honderd beestjes op de foto aan, voornamelijk kleine kwallen en zeeslakken. Boyan Slat ontkent dat zijn systeem schade van betekenis aanricht. Maar hoe zit het nu?

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefaan BOGAERT

  Tenminste iemand die iets doet. Stukken beter en positiever dan de klimaathysterie die door Greta en de andere Anuna’s wordt verkocht.

 • Marc Talloen

  Kwallen is geen probleem , er zijn er veel te veel en bedreigen zelfs de oceanen

 • stefan crama

  De voordelen wegen toch zwaarder door dan de nadelen.