Roundup binnenkort verboden voor particulieren

REUTERS
Particulieren mogen binnenkort geen Roundup meer gebruiken. De ministerraad heeft vandaag een besluit van minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) goedgekeurd dat het gebruik van onkruidverdelgers regelt. Alleen producten die de minste risico's voor de gezondheid van de mens en het milieu opleveren, kunnen nog worden toegelaten.

Producten op basis van glyfosaat of andere stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn, mogen enkel door professionals (landbouwers en tuinaannemers) gebruikt worden. Voor particulieren zal het verbod (zowel op verkoop als op gebruik) ingaan vanaf de publicatie van het besluit.

Voor selectieve onkruidverdelgers op basis van stoffen die mogelijk schadelijk zijn, is er een overgangsperiode. Het verbod gaat daar pas in op het einde van het jaar.
41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • rolle DeMuyl

  Round-up wordt opgenomen door het blad dus bet product blijft op de bladeren plakken op iedere plant en die plant gaat dan dood dus of een boer dit product gaat gebruiken op zijn broodwinning denk ik niet

 • Christine Laevers

  En aan de Round-up liefhebbers : de nu al nephoning in de supermarkt, kan alleen maar nepper worden. Echte honing wordt schaarser . Maar ja, een Round-up gebruiker is een ordinaire consument en die kan je alles maar dan ook alles door zijn strot duwen. Dat spul komt ook in het grondwater terecht en dan maar klagen over de waterfactuur zeker ?

 • Yvan Lissens

  Net zoals altijd, de kleine verbruiker heeft hier altijd de beer opgegeten. Water en energie sparen, het is de kleine man die het mag uitzweten, de industrie verbrast rustig verder. Nu hetzelfde liedje met onkruidverdelger. En het is niet omdat je een opleiding gevolgd hebt en een licentie behaald hebt, dat je je daarom wel aan de regels houdt. Men kiest hier in België altijd de weg van de minste weerstand.

 • guido vermeyen

  En de grond maar blijven vergiftigen..aan alle egoïsten hier, die blijkbaar heel alleen op de wereld wonen...hopelijk krijgen eventueel jullie kinderen en of kleinkinderen geen kankers van die rotzooi...residu blijft in de teeltgrond..dommeriken...

 • Gino Denil

  Zelfs al komen de planten terug, Jean Biets. Residu's van het product zitten er in. Wat nog erger is. Monsanto creëert genetisch gewijzigde planten waar je mag op spuiten. Het onkruid vergaat en de Monsanto planten blijven groeien en nemen ook het glyfosaat op. En dat eet je mee op met je groenten. Een schande dat het dus wel op je voeding mag en niet op je oprit.