Roos Van Acker doet 'The Big Jump': "Heerlijk! Ik ben ontmaagd!"

Photo News
Enkele honderden mensen hebben vandaag aan de Gentse Watersportbaan deelgenomen aan de The Big Jump, een actie voor proper openbaar water. Boegbeeld Roos Van Acker, die voor de allereerste keer deelnam, reageert enthousiast. "Heerlijk! Ik ben ontmaagd!"

In gans Europa werd dit weekend aandacht gevraagd voor proper water. In Vlaanderen namen naast Gent dit jaar ook Aalst, Dendermonde, Diepenbeek, Machelen-Zulte, Ninove en Oudenaarde deel.

The Big Jump is in Gent aan de elfde editie toe. Door het goede weer kwamen enkele honderden enthousiastelingen afgezakt naar de Watersportbaan voor de symbolische sprong voor proper water. Peter Hulpiau van organisator GoodPlanet is tevreden. "Ondanks de wijziging van dag van zondag naar zaterdag en van locatie, is de opkomst meer dan oké."

Roos Van Acker verving voor het eerst de vorige boegbeelden Lieven Scheire, die op reis is, en de betreurde Luc De Vos. "Ze deed het fantastisch en ik denk dat we vertrokken zijn voor de komende jaren met haar", aldus Hulpiau na afloop.

"Mijn eerste keer"
Ook Van Acker zelf was enthousiast: "Heerlijk! Het was mijn eerste keer, dus ik ben ontmaagd. Het water was 22 graden, super". Toch droomt de presentatrice al veel langer van proper openbaar water.

"Vroeger ging ik wel eens zwemmen in de Boerenkreek in Sint-Laureins. Achteraf vernam ik dat daar wel eens iets werd in gestort, maar ik heb er gelukkig niks aan over gehouden", lacht ze. "Hoe super zou het niet zijn om overal ter wereld van die publieke zwemplaatsen te hebben? Als je bedenkt dat zelfs Parijs streeft naar zo'n plaats in de Seine in 2024."

Het enige wat ze betreurt is de lange aansleep. "Toen het elf jaar geleden allemaal begon, streefde men naar proper water in 2015. Nu heeft men dat verlengd naar 2021, maar als ik mijn steentje daarbij kan meedragen, heel graag!"

De Gentse schepen voor Milieu en klimaat Tine Heyse (Groen) was er elf jaar geleden al bij. "Toen was dat nog in de Coupure, en ik herinner me nog dat er naast me een dode kat dreef." Elf jaar later en bijna evenveel deelnames verder, is er volgens haar veel veranderd. "Algemeen in Vlaanderen zijn we er een heel stuk op vooruit gegaan, maar ook in Gent zijn we aan een inhaalbeweging bezig. Al kan het uiteraard nog een heel stuk beter."