Ga naar de mobiele website
^ Top

Rivierdelta's kunnen miljarden mensen van groene stroom voorzien

De Nijldelta.
Reuters De Nijldelta.
Onderzoekers aan de prestigieuze universiteit van Yale schatten dat een nieuwe energiebron miljarden mensen van energie kan voorzien, zonder broeikasgassen uit te stoten. In rivierdelta's kunnen namelijk turbines aangedreven worden door de druk die ontstaat wanneer zoet water van rivieren in aanraking komt met zout water van de zee.

De twee onderzoekers, Menachem Elimelech en Ngai Yin Yip, beschrijven in hun rapport hoe het proces in zijn werk gaat. Het gaat hier om zogenaamde 'pressure-retarded osmosis' (PRO), en kan best vertaald worden als druk gelimiteerde osmose . Bij deze techniek wordt er elektriciteit opgewekt uit de druk die ontstaat door osmose.

Bij PRO stroomt zoet water door een halfdoorlatend membraan zodat zodat het zout water aan de andere kant wordt verdund. De druk die daardoor ontstaat, doet een turbine draaien en die produceert zo elektriciteit. Volgens Elimelech en Yip kan zo voor 520 miljoen mensen energie worden opgewekt door amper 10 procent van het rivierwater door membranen te laten stromen. Bovendien stoot deze methode geen broeikasgassen uit.

Meer over


Meld een bug