Ga naar de mobiele website
^ Top

Rijke gemeente mag meer afval op straat zetten

Tegen 2022 mag de Vlaming gemiddeld 16 kilogram per jaar minder restafval weggooien dan nu. Dat is de norm die Vlaams minister Schauvliege wil opleggen. Maar die zal afhangen van waar u woont. Zo mogen rijkere gemeenten een pák meer afval op straat zetten.

"De ambitie is om het gemiddelde van 157 kilogram restafval per ­inwoner tegen 2022 te verlagen tot 141 kilogram", zegt Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V). "Om de doelstellingen te halen, is maatwerk het uitgangspunt. Gemeenten verschillen immers sterk." Zo ligt de doelstelling bij rijke, residentiële gemeentes, zoals Sint-Martens-Latem, tegen 2022 op 158 kilogram per inwoner, terwijl een ­gemeente in de periferie, zoals Haacht, maar 116 kilogram mag hebben.

"Voor de ene gemeente is een lichtere vuilniszak makkelijker haalbaar dan voor de andere. Veel hangt af van het profiel", merkt Christof Delatter op, afvalexpert bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). "Wie meer gegoed is, consumeert meer en gooit dus meer weg. Ouderen ook, want die raken minder makkelijk in het containerpark."

De koplopers zijn de kust­gemeenten. Die krijgen 258 kilogram per inwoner als streefdoel, maar hebben veel tweedeverblijvers die geen officieel inwoner zijn. Om de afvalberg daar te drukken, komt er dit jaar nog een specifiek kustprogramma.

Bekijk hier de gedetailleerde kaart van Vlaanderen


Lees het volledige verhaal op HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Klik hier en proef vijf weken GRATIS

photo_newsReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug