Rentel bouwt 48 windturbines 30 kilometer op zee

Het bedrijf Rentel, een samenwerking tussen energieproducent Electrawinds uit Oostende en Rent-A-Port uit Antwerpen gaat ten zuidwesten van de zandbank Schaar in een gebied van 18,4 vierkante kilometer 48 windturbines installeren.

Gebied tussen twee zandbanken

Het heeft daarvoor een concessievergunning over 30 jaar ontvangen van de federale overheid. Het nieuwe turbinepark komt tussen de reeds vergunde projecten van C-Power en Eldepasco. De nieuwe concessie ligt 31 kilometer voor de kust. Het is een gebied tussen twee zandbanken.

Volgens de studies van Rentel zijn 48 turbines mogelijk. Ze zullen een individueel vermogen hebben van minstens 6 Megawatt. Het totaal geïnstalleerde vermogen wordt op 288 Megawatt vastgelegd. 37 MW is additioneel voorzien voor andere vormen van duurzame energieproductie. Concreet wordt gedacht aan energie afkomstig uit de stroming.

Miljard euro

De investering wordt op een miljard euro geschat. Afhankelijk van het onderzoek en de duur van de vergunningsaanvragen kan het park in 2015 volledig operationeel zijn.

Johan Vande Lanotte, voorzitter van de raad van bestuur van Electrawinds en voorzitter van het Oostendse havenbestuur, wijst op het economische belang voor de regio. "Deze nieuwe concessie zorgt opnieuw voor tewerkstelling in de regio de volgende jaren. De haven zal de volgende maanden uitkijken naar een plaats waar de windturbines kunnen worden geassembleerd", zegt Vande Lanotte.

De tewerkstelling bij Electrawinds zelf is sinds 1 januari met 40 personen toegenomen. De energieproducent heeft nu 170 mensen op de loonlijst. Hoeveel nieuwe jobs de nieuwe concessieovereenkomst zal opleveren, is nog niet exact bepaald.

Extra ingenieurs

"We zullen vooral extra ingenieurs aanwerven", zegt Paul Desender.
Rent-A-Port is een gezamenlijk initiatief van bouwgroep CFE en Ackermans & van Haaren. Electrawinds is de grootste private speler voor hernieuwbare energie in België. Het bedrijf participeert ook in Eldepasco.

Dat windturbineproject op de Bank-zonder-Naam kreeg in 2006 al een concessie voor 216 Megawatt in een gebied van 15 vierkante kilometer. Electrawinds is ook partner in de projecten ELNU, SEAL en Seastar waarvoor nog een concessieaanvraag lopende is. (belga/mvdb)

UNKNOWN