Rem de opwarming van de aarde met... een siësta

UNKNOWN
Word jij ook zo moe van de duizenden negatieve berichten over de opwarming van de aarde? Dan is dit jouw 'lucky day', want vanaf nu kan ook jij je steentje bijdragen om de opwarming eindelijk een halt toe te roepen. En je hoeft er niet eens veel moeite voor te doen: een eenvoudige siësta volstaat.

Zo hebben wetenschappers van de Londense University College ontdekt dat door het 'hitte-eilandeffect' de temperaturen in een stad wel tien graden kunnen toenemen. In hun rapport, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke magazine 'The Lancet', schrijven de onderzoekers dat hoe meer graden de thermometer aangeeft, hoe hoger het energieverbruik oploopt in de stad.

Hittegolf in de stad
In de praktijk komt het erop neer dat op warme dagen de airco massaal wordt ingeschakeld in steden om zo de temperaturen op kantoor draaglijk te houden. Doordat de verkoelingsapparatuur de warmte 'uitblaast' op straat, gaat de buitentemperatuur de hoogte in. Resultaat: een hittegolf in de stad.

Witte daken
Hoewel deze vicieuze cirkel op het eerste gezicht onoverkomelijk lijkt, geven de onderzoekers toch enkele tips om de oververhitting in de stad een halt toe te roepen. Zo raden ze ten eerste witte daken aan die de zonnestralen terugkaatsen. Als tweede tip pleiten de wetenschappers voor meer groene zones, zoals parkjes en tuinen, omdat deze de lucht aanzienlijk afkoelen.

Siësta, shorts en jurkjes
Om nu echt tot een degelijke oplossing te komen voor het aircoprobleem, is er volgens hoofdonderzoeker Yvonne Rydin echter een grote verandering nodig in ons gedrag. Via flexibele werkuren bijvoorbeeld zouden werknemers kunnen kiezen om enkel naar kantoor te trekken op de koudste uren van de dag, 's morgens en 's avonds dus. Ideaal zou volgens de professor zijn dat we op de heetste uren allemaal een siësta zouden houden, zoals in de Zuid-Europese landen.

Ook op onze werkoutfit heeft de professor iets op te merken. "Werknemers zouden zich moeten kleden naargelang de temperatuur buiten. Veel minder strikt dus. Ze zouden in shorts en jurkjes naar hun werk moeten gaan."