Ga naar de mobiele website
^ Top

Recordaantal klimaatrecords gesneuveld in 2016

John Gundlach/ANP
Het klimaat maakte in 2016 geschiedenis met een recordstijging van de temperatuur, een uitzonderlijk geringe hoeveelheid zee-ijs en een onverminderde stijging van de zeespiegel. Dit meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in een vandaag gepubliceerd rapport. Het extreme weer en klimaat zetten zich dit jaar voort.

De WMO publiceert haar jaarlijkse rapportage over de toestand van het wereldwijde klimaat in de aanloop naar de Wereld Meteorologische Dag, op 23 maart. Het rapport is gebaseerd op verzamelde internationale data.

"Dit rapport bevestigt dat 2016 het warmste jaar ooit was, met een opmerkelijke 1,1 graad Celsius boven het niveau in de pre-industriële periode en 0,06 graad boven het vorige record in 2015. Deze stijging van de mondiale temperatuur gaat gepaard met andere veranderingen in het klimaatsysteem", zegt WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas. "De wereldwijde gemiddelde temperatuur van het zeeoppervlaktewater bereikte ook een recordhoogte, de wereldwijde zeespiegel blijft stijgen en de ijsmassa op de Noordpool was voor het grootste deel van het jaar ver beneden het gemiddelde", zei hij.

Menselijke activiteiten
Met niveaus kooldioxide in de atmosfeer die voortdurend nieuwe records breken, wordt de invloed van menselijke activiteiten op het klimaatsysteem meer en meer duidelijk, volgens Taalas.

Opmerkelijke extreme gebeurtenissen vorig jaar waren ook de ernstige droogte met voedseltekorten als gevolg voor miljoenen mensen in zuidelijk en oostelijk Afrika, maar ook in Midden-Amerika. Orkaan Matthew veroorzaakte groot leed in Haïti en was ook de oorzaak van aanzienlijke economische verliezen in de Verenigde Staten. Zware regens en overstromingen teisterden oostelijk en zuidelijk Azië.

ANP
anp
Meer over5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • aaron lammens

  Goed idee om iedereen 4/5de te laten werken zeker maar ja die geleerde bosapen in brussel die zullen er wel anders over denken en nu zal het nog wat verslechteren door trumpje het einde nabij?

 • Patjeam Pm

  Lijkt wel of de mensen hier in de commentaren dat weg wuiven,is nog maar een begin,wacht maar af

 • Johny Lapeire

  Hoe meer olk hoe meer miserie op de wereld, waarom zou de temperatuur niet meer veranderen op aarde? Sinds het ontstaan is die al meerdere keren veranderd maar nu wordt dat voor de eerste maal gecmmercialiseerd.

 • Joppe Kleimans

  Dit is een natuurlijke klimaatveranderingen zo als de aarde er al zo veel gekend heeft. De mens zit daar voor niets tussen, enkel willen bepaalde instanties er veel geld uit kloppen en hebben er al veel geld aan verdiend.

 • Van John

  Toch leuk die zomer he pfffff.weg ermee.oorzaak van alles

Meld een bug