Rapport: klimaatdoelstellingen tegen 2030 voor België moeilijk haalbaar

.
Shutterstock .
De klimaatdoelstelling die Europa voor België opgelegd heeft voor de niet-ETS-sectoren (buiten het emissiehandelssysteem van de Europese Unie, nvdr.) om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 35 procent te verminderen ten opzichte van 2005, is haalbaar maar wordt erg moeilijk. Een verhoging van de doelstelling, zoals geopperd wordt, is niet realistisch. Dat blijkt vandaag uit een rapport van de Boston Consulting Group (BCG) in opdracht van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Als ons land de klimaatdoelstelling voor de niet-ETS-sectoren (zoals transport, landbouw, bouw en afvalverwerking) wil halen, moeten volgens de BCG "aanzienlijke investeringen gebeuren en verschillende obstakels overwonnen worden". Positief is volgens de BCG wel dat bij ongewijzigd beleid er al behoorlijk wat emissiereducties zullen plaatsvinden. Bij andere bijkomende vereiste verminderingen zijn er evenwel heel wat investeringen die een hoge kost vragen, tot 150 euro per ton vermeden CO2-uitstoot.

“Allesbehalve evident”

Een reductie van 36 miljoen ton CO2 is volgens het rapport in België mogelijk tegen 2030, maar "allesbehalve evident”. Bij ongewijzigd beleid zal er een "spontane" reductie van 12 miljoen ton gerealiseerd worden. De bijkomende vermindering van 24 miljoen ton zal investeringen vergen ten belope van 25 tot 35 miljard euro, of jaarlijks iets minder dan 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De investeringsnoden zijn het hoogst bij de gebouwen (12 tot 18 miljard euro), en sommige investeringen moeten zo snel mogelijk gebeuren, zoals laadpalen voor elektrische wagens.

"Het is niet overdreven om te stellen dat België voor een enorme uitdaging staat", klinkt het bij het VBO. "In de niet-ETS-sectoren, waarvoor er een nationale doelstelling geldt, is er de voorbije jaren amper vooruitgang geboekt. De BCG-studie toont nochtans aan dat er wel hefbomen zijn, zoals diepgaande renovatie van gebouwen en de uitrol van elektrische mobiliteit."

Het is essentieel het Belgische klimaatbeleid naar een hoger niveau te tillen, te beginnen met de verbetering van het ontwerp van Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP), dat vooralsnog onvoldoende coherent, onderbouwd en concreet is.

Bijkomende maatregelen nodig

Uit de studie blijkt ook dat er aanzienlijke bijkomende maatregelen nodig zullen zijn om de 2030-doelstelling te halen. “Het is dan ook essentieel het Belgische klimaatbeleid naar een hoger niveau te tillen, te beginnen met de verbetering van het ontwerp van Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP), dat vooralsnog onvoldoende coherent, onderbouwd en concreet is."

Voor de industriële sectoren die onder het ETS vallen, zijn er nog een aantal maatregelen voor energie-efficiëntie mogelijk, al wordt het potentieel daarvan steeds kleiner. Er is daarom volgens het VBO nood aan een stabiel beleid op lange termijn, dat doordachte keuzes maakt.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vital verstraten

  Als men er alles aan doet om het voor de burger onrendabel te maken om te investeren in groene energie moet men niet verwondert zijn. Ze voeren het prosumenten tarief in, ze voeren de slimme meter in en stelen hierdoor de laatste 5 jaar de niet direct gebruikte stroom. De Vlaamse overheid is onbetrouwbaar en leugenachtig. Wie wil als burger nog zaken doen met deze mensen ?, ook 200 euro gestolen via de onrechtmatige turteltaks!

 • lucien lemahieu

  niemand, geen enkel land of natie haalt dat utopisch klimaat akkoord. het tij is niet meer te keren, enkel zakken vullen en de mensjes bang maken kan nog.

 • Marco Maerten

  Ferdinand,als het enkel gaat over de inspanningen van het land en niet de hele wereld...ja,dan..

 • Jan Rodrigus

  is er iets dat dit land wel kan halen ? het WK halen kunnen ze niet klimaatdoelstellingen halen kunnen ze niet, begroting op evenwicht kunnen ze niet, wegen aanleggen kunnen ze niet, illegalen terugsturen kunnen ze niet. wat een triestig land

 • Arne Van Gheluwe

  Alle landen kunnen dat, zelf China, maar België niet? VBO is uiteraard niet onpartijdig, maar de rechtse regeringscultuur heft er volgens mij veel mee te maken!