Productie zonnepanelen steeg 66 procent in eerste kwartaal

PHOTO_NEWS
De lokale elektriciteitsproductie opgewekt door zonnepanelen bij particulieren en kmo's is tijdens de eerste drie maanden van het jaar met 66 procent gestegen tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Synergrid, de federatie van netbeheerders van elektriciteit en aardgas.

De stroomproductie van zonnepanelen bij particulieren en kmo's steeg met 66 procent tot 472 GWh. De reden ligt voor de hand: er was meer zonneschijn, en geen sneeuw die de zonnepanelen kon bedekken.

De productie uit zonnepanelen zorgde er mee voor dat het elektriciteitsverbruik van de gezinnen en kmo's in het eerste kwartaal daalde met 8,5 procent. De belangrijkse reden voor de daling zijn de zachte temperaturen. Het verbruik van de grote industriële klanten daalde in het eerste kwartaal met 1,9 procent. Het totale Belgische elektriciteitsverbruik daalde in het eerste kwartaal 6,4 procent tot 20.929 GWh, het laagste niveau in jaren.

Het netto-invoersaldo daalde van 3,9 TWh naar 2 TWh. Vorig jaar waren Doel 3 en Tihange 2 nog uitgeschakeld, met veel invoer tot gevolg. In maart voerde België bijvoorbeeld 23 procent minder elektriciteit in dan tijdens de maand maart vorig jaar. Maar tegen het einde van maart ging de invoer weer omhoog. De laatste dagen van maart vielen beide reactoren opnieuw uit.