Populaire stranden in China gesloten na groot olielek

UNKNOWN
Toeristen mijden de populaire kusten van Dalian, een stad in de noordoostelijke Chinese provincie Liaoning. Nadat vorige week ruwe olie ontsnapte uit twee pijpleidingen, gingen heel wat stranden en vakantieresorts dicht. Dat berichten staatsmedia vandaag.

De zwarte olievlek strekte zich woensdag uit over een oppervlakte van 430 vierkante kilometer voor de kust van Dalian. De populaire stranden, die rond deze tijd van het jaar normaal gezien afgeladen vol zitten met toeristen, werden getroffen. Bijgevolg schrapten heel wat vakantiegangers hun strandvakantie en is zelfs zeker een resort gesloten sinds dinsdag.
 
De oliepijpleidingen in de haven van Xingang in Dalian ontploften vrijdag met een brand die pas na vijftien uur geblust was, als gevolg.
De omvang van het lek is niet echt duidelijk, maar schattingen van de staatstelevisie houden het op ongeveer 1.500 ton olie of zo'n 11.000 vaten.
 
Gisteren waren ongeveer duizend mensen in de weer om het lekken te stoppen en de olie uit internationale wateren te houden. Er wordt meer dan 23 ton product ingezet om de olievlek op te lossen. Al een slachtoffer valt te betreuren: een 25-jarige brandweerman verdronk dinsdag tijdens de werken. (afp/ypu)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN