Poolijs op Antarctica smelt in sneltempo: kwart van gletsjers aangetast

Het poolijs op West-Antarctica is zodanig geslonken dat een kwart van de gletsjers onstabiel is, dat blijkt uit een studie van Britse wetenschappers.
Getty Images Het poolijs op West-Antarctica is zodanig geslonken dat een kwart van de gletsjers onstabiel is, dat blijkt uit een studie van Britse wetenschappers.
In 25 jaar tijd is het poolijs op West-Antarctica zo hard geslonken dat ook een kwart van het gletsjerijs is aangetast. Dat zeggen Britse wetenschappers in het wetenschappelijke vakblad Geophysical Research Letters. West-Antarctica is het gebied op het continent rond de zuidpool van de aarde, dat gelegen is aan de Grote Oceaan.

Aan de hand van metingen van het European Space Agency over een periode van 25 jaar, in combinatie met klimaatmodellen van het Britse Centre for Polar Observation and Modelling (CPOM), is duidelijk geworden in hoeverre de aanwezigheid van sneeuw en ijs op West-Antarctica de laatste decennia is veranderd.

Volgens onderzoekers, onder leiding van Andy Shepherd van de School of Earth and Environment aan de Universiteit van Leeds, is de ijslaag op sommige plaatsen tot maar liefst 122 meter dunner geworden. De ijsmassa’s smelten en brokkelen af, terwijl dat niet wordt gecompenseerd door voldoende nieuwe sneeuw. Volgens het team heeft dit patroon de gletsjers op West-Antarctica 24 procent uitgedund. Twee van de grootste gletsjers, de Pine Island en de Twaites-gletsjer, verliezen recent vijf keer sneller ijsmassa dan aan het begin van het onderzoek.

Stijgende zeespiegel

De Britse onderzoekers beschikten over 800 miljoen satellietmetingen van de hoogte van het poolijs op Antarctica tussen 1992 en 2017 en simulaties van sneeuwval tijdens dezelfde periode, opgesteld aan de hand van regionale klimaatmodellen. Deze metingen konden de voornaamste veranderingen in de dikte van de ijslaag achterhalen, los van weersinvloeden zoals minder sneeuwval of klimaatveranderingen op lange termijn.

“In delen van Antarctica is de ijslaag gigantisch uitgedund. Aan de hand van ons onderzoek kunnen we opsplitsen in welke mate dat te maken heeft met de verandering van het klimaat, en anderzijds met het weer”, zegt hoofdauteur Andy Shepherd.

“Omdat we weten hoeveel sneeuw er is gevallen, konden we de onderliggende veranderingen in de ijslaag ook detecteren”, zegt hij. “We zien heel duidelijk dat sommige van Antarctica’s meest kwetsbare gletsjers aan een sneltempo uitdunnen en dat dit de zeespiegel wereldwijd doet stijgen. Het verlies van ijs op Oost- en West-Antarctica samen heeft sinds 1992 het zeeniveau met 4,6 millimeter doen stijgen”.

Bekijk ook:

Indrukwekkende beelden van smeltende gletsjer in Netflixreeks
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ferdinand Engelbeen

  Eric, de vorige studie van Zwally is van 2015 en de meest recente data van 2018. Er is nogal wat discussie tussen de studies inzake de onderliggende massa: de snelheid van neerdrukken of opveren is een kwestie van mm/jaar en maakt nogal wat uit voor de berekening van de bovenliggende ijsmassa. Volgens Zwally (2018) neemt het totaal ijs van Antarctica toe tussen 50 en 200 Gt/jaar. De anderen maakten gebruik van sneeuw/firn/ijs modellen of slechts een paar randgletsjers. Niet te vergelijken...

 • Eric Grosemans

  Ferdinand, verwijst u nu echt naar een studie uit 2005 als de laatste satellietgegevens? Ondertussen zijn er andere resultaten, een studie uit 2017 wijst uit dat de toename van ijs, of was het sneeuw? driemaal minder is dan het team van Zwally vooropstelde. Een studie uit 2018 van nasa wees uit dat de smelting van het ijs versnelde sinds 2008. Zelfs met toegenomen sneeuwval, verliest Antarctica meer massa dan er bijkomt.

 • Ferdinand Engelbeen

  Wat het verhaal niet vertelt is dat de meeste gletsjers in West Antarctica afsmelten en onstabiel worden door verhoogde aardwarmte: de hele ondergrond + de landtong richting Zuid-Amerika geeft extra aardwarmte af. In Oost Antarctica neemt het totaal aan ijs toe en volgens de laatste satellietgegevens (Zwally e.a.) is er in totaal vrijwel evenwicht en zelfs een zeer lichte toename aan ijs in Antarctica.

 • Yves Steenssens

  Alle gletsjers in heel de wereld zijn aan het afsmelten, onze polen doen daar niet voor onder - de mens heeft in korte tijd zijn overlevingskansen gedecimeerd -produceren -globalisatie ,havenuitbreidingen- en onnodige verplichtingen zijn de grootste opwarmers - drinkbaar water wordt nog belangrijker dan olie.

 • Karel Valgaern

  Gino, je mag ijs dat op zee bevriest in winter niet vergelijken met ijs (lagen sneeuw) op het vasteland van Antarctica.