Politie beëindigt bezetting Duitse kolenmijn

EPA
De politie heeft de bezetting van de Duitse kolenmijn Hambach beëindigd. Volgens de politie hebben alle demonstranten de mijn verlaten op verzoek van de politie. De demonstranten hadden het terrein eerder op de dag bezet als protest tegen de bruinkoolwinning, een van de meest vervuilende vormen van energieopwekking.

Stroomopwekking met bruinkool geldt als verreweg de meest milieuschadelijke vorm van energieopwekking. Het zou medeoorzaak zijn voor het mogelijk niet halen van de Duitse klimaatdoelen. Ondanks alle inspanningen voor andere manieren van energieopwekking, komt nog steeds bijna een kwart van de Duitse elektriciteit uit bruinkool.

De actievoerders willen dat de mijn sluit en bestormden deze namiddag de site. De directie van de mijn besliste daarop om alle machines stil te leggen uit veiligheidsoverwegingen. 

De Duitse politie bevestigde dat ongeveer duizend demonstranten de mijn was binnengedrongen, en dat de machines op het terrein waren stilgelegd. 

Activisten spreken op sociale media massa-arrestaties. Volgens de politie is er geen sprake van arrestaties, maar worden wel de gegevens van de deelnemende activisten genoteerd. Zij worden mogelijk vervolgd wegens huisvredebreuk omdat zij het terrein zonder toestemming hadden betreden. 

Volgens de Nederlandse actiegroepen Code Rood en Fossielvrij NL zette de politie pepperspray in bij haar tussenkomst.

EPA

In Kerpen-Buir verzamelden zich eerder op de dag, volgens de politie, zo'n tweeduizend deelnemers voor een betoging naar Hambach. Kort voor aanvang van de tocht arresteerde de politie twee deelnemers die tasers bij zich hadden. Tijdens de optocht scheurde een deel van de manifestanten zich af van de groep en trok naar de mijnsite.

EPA

Klimaattop

De tegenstanders van de bruinkoolmijnen willen op de wereldklimaatconferentie, die morgen in Bonn begint, druk uitoefenen op de deelnemers voor een snelle afschaffing van kolen. De activistenorganisatie Ende Gelände had op voorhand blokkadeacties aangekondigd met meer dan duizend demonstranten.

De betogers zongen en riepen leuzen als 'keep it in the ground' en 'climate-justice now'. Op een spandoek stond de leus: 'no jobs on a dead planet'. Het is niet duidelijk of er ook Belgen zitten bij de groep die de site is binnengedrongen.

EPA
AFP
AFP
AFP
AFP
EPA
EPA
EPA
EPA
EPA8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Heffens

  Dezelfde mensen hebben massaal betoogt om kernenergie een totale halt toe te roepen in Duitsland. De enige twee keuzes die nog overbleven waren ofwel massaal aankopen van kernenergie in het buitenland (maar daarvoor is ook het internationaal elektriciteitsnet niet voorzien) ofwel massaal over te gaan op bruinkool en steenkool. Dat is het resultaat van de absolute democratie van de groene jongens en meisjes.

 • yves luyten

  Duitsland verbied kernenergie en wordt geprezen door groen, hierdoor heeft Duitsland als enkel alternatief elektriciteitcentrales op steen- en bruinkool.Wat is het beste??

 • jeanpaul gorris

  Heel simpel steenkool warmte is een gezellige warmte en goedkoop want heel ons huis wordt er mee verwarmd ,chauffage warmte vervliegt zeer snel dus mijn Warmte blijft steenkool

 • Wim Smekens

  Ik ben geen groene jongen, maar ze hebben gelijk wat steenkool betreft. Een achterhaalde en vervuilende energiebron blijven gebruiken is crimineel.

 • André Ducournau

  Erik De Jongh, dit is vreedzaam protest, net zoals de Catalanen vreedzaam protesteerden. In dictaturen worden die inderdaad allemaal opgepakt.