Ga naar de mobiele website
^ Top

Plastisch chirurg laat auto's rijden op weggezogen vet

In Beverly Hills moet voor een plastisch chirurg flink geld te verdienen zijn, maar voor Craig Allen Bittner was heel veel nooit genoeg. De man gebruikte het bij zijn patiënten weggezogen vet als brandstof voor zijn terreinwagen (een Ford) en die van zijn vriendin (een Lincoln Navigator). Om de planeet te redden, claimt hij nu.

Het kan
Zowel dierlijk en menselijk vet bevat triglyceride waar biodiesel van gemaakt kan worden. De kippengigant Tyson laat al een stukje van zijn vrachtwagenvloot rijden op gerecycleerd kippenvet. En het bedrijf Nova Biosource tovert rundsafval met varkensvet en soyabonen tot zwart goud. Sinds de prijs van soyabonen eerder dit jaar in de VS begon te stijgen is zowat de helft van de biodiesel in het land van beesten afkomstig.

Goed spul
Hoeveel vet heb je nodig? Dat blijkt simpel: een liter vet daar kan je blijkbaar een liter biobrandstof van maken. En van vet gemaakte biodiesel is net zo performant als gewone diesel claimen de producenten.

"Klanten vroegen het zelf"
"De overgrote meerderheid van mijn patiënten verzochten me om hun weggezogen vet te gebruiken als brandstof", schreef Brittner op lipodiesel.com. "En ik zuig meer vet weg dan ik kan oprijden", voegde hij er aan toe. De site is niet langer online.

Maar wel illegaal
En hoewel het gebruiken van vet als biodiesel ongetwijfeld goed is voor het milieu, is het toch illegaal als het mensenvet is volgens het Californisch wetboek.

De affaire kwam trouwens "per ongeluk" aan het licht, tijdens een rechtzaak die draaide rond het feit dat Bittner aangeklaagd wer voor slecht uitgevoerde liposucties en omdat hij zijn ongediplomeerde vriendin daarbij zou hebben laten helpen. Bittner heeft zijn kliniek inmiddels gesloten en is verhuisd naar Zuid Amerika.(mvl)

Meer over


Meld een bug