Plasticvanger van Ocean Cleanup binnen enkele maanden opnieuw actief

AP
Als alles goed gaat, is de "plasticvanger" van het Nederlandse project The Ocean Cleanup binnen een paar maanden opnieuw actief. Dat staat op de website van het project.

Van de veegarm was begin dit jaar een uiteinde afgebroken tijdens het opvegen van plastic afval in de Grote Oceaan. Onderzoek heeft aangetoond dat het materiaal "vermoeidheidsbreuken" vertoonde bij de lasnaden, waardoor het uiteinde kon afbreken. Een ontwerpfout, is de conclusie. Die wordt de komende weken hersteld, waarna de plasticvanger opnieuw kan worden gelanceerd.

Kort na het afscheuren van de veegarm werd al gedacht aan metaalmoeheid. Het onderzoek heeft dat nu bevestigd.

Na de reparatie gaat het systeem opnieuw aan het werk in de zogeheten Great Pacific Garbage Patch. Dat is een "drijvende vuilnisbelt" vol plastic deeltjes tussen Hawaï en de westkust van de Verenigde Staten. De zone is drie keer zo groot als Frankrijk. De plasticvanger is het geesteskind van de Nederlander Boyan Slat.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.