Paus veroordeelt klimaatnegationisme

Paus Franciscus.
Photo News Paus Franciscus.
Paus Franciscus heeft zich uitgesproken tegen klimaatnegationisme, het ontkennen dat de huidige klimaatverandering een menselijke oorzaak heeft. Dat hebben meerdere katholieke media gemeld.

"De milieucrisis, vooral de klimaatverandering, is geen overdrijving of fantasie van iemand die graag destabiliseert", schrijft de paus. “Wetenschappelijke analyses van de klimaatverandering zijn te lang genegeerd”, aldus paus Franciscus in zijn voorwoord bij een Italiaans boek over zijn inzet voor milieubescherming.

Extreme en verwoestende klimaatverschijnselen zijn wereldwijd toegenomen, schrijft Franciscus. Als concrete voorbeelden noemt hij de opwarming van de oceanen, het smelten van poolijs, orkanen en overstromingen. Als gevolg daarvan zouden miljoenen mensen gedwongen worden te vluchten. "Hoe kan men ontkennen dat het ene element verbonden is met het andere?”, stelt hij zich de vraag.

“Jongeren erven behoorlijk verwoeste wereld”

De paus zinspeelde ook op de wereldwijde klimaatstakingen van jongeren. De jonge generatie heeft volgens hem begrepen "dat zij een wereld zullen erven die behoorlijk verwoest is". Iedereen heeft de plicht om bij te dragen aan de zorg voor de schepping: "Wij hebben een grote verantwoordelijkheid en God zal ons op een dag ter verantwoording roepen voor dit debacle", aldus de paus. Maar het is volgens de kerkleider nog niet te laat. Hij roept christenen dan ook op hun netwerken voor milieubescherming te versterken.




32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joseph Van de Perre

  Er zal geen witte rook meer uitgestoten worden bij een pausverkiezing , dat scheelt al een slok op de borrel

 • Gino Denil

  De zwakte van de mens is dat hij het heel moeilijk heeft om toe te geven dat hij verkeerd bezig is.

 • Paul Boutsen

  Hoeveel heeft het Vaticaan al bijgedragen voor het klimaat?

 • Nikolaas Bouman

  Laat maar kletsen. Al maanden niks van de Paus gehoord. Dat tijdperk is gelukkig voorbij!

 • Marc Van der Vloedt

  Met een "gepaste" klimaat aflaat komen de CEO' s (en raden van bestuur) er (nu) mee weg ?