Paul De Grauwe hekelt "religieus fanatisme" over kernenergie

Paul De Grauwe.
Steven Richardson Paul De Grauwe.
Professor Paul De Grauwe hekelt het "religieuze fanatisme" over kernenergie. "Wie er nog maar over nadenkt, wordt als ketter beschouwd. Ik vind dat absurd", zegt hij in een interview met De Zondag.

De Grauwe toont zich een voorstander van kernenergie, "vanuit milieuoverwegingen. Kernenergie stoot geen CO2 uit. Je moet eens kijken naar de omschakeling in Duitsland. Om kernenergie te vervangen, stoken ze daar meer bruine kolen. Dat is toch waanzinnig?"

“Irrationele houding tegenover kernenergie”

De professor ontkent niet dat er aan kernafval gevaren verbonden zijn. Maar "laat ons toch minstens debatteren over de nieuwe generatie kerncentrales", zegt hij. De Grauwe vreest echter dat dat in België "onmogelijk zal zijn." Hij bespeurt bij partijen zoals Groen "een irrationele houding tegenover kernenergie.”
169 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Tamsyn

  William Van Den Berghe, op centrales kan men filters zetten, op schoorstenen van woningen niet, zo simpel is't.

 • Geert Tamsyn

  Marc Baeyens, jongeren moeten niet studeren om oplossingen te vinden, zoals BDW zegt, want die oplossingen zijn er al. Wat we nodig hebben, zijn politici die de moed en de daadkracht hebben om ze toe te passen. Maar die gaan we duidelijk niet vinden bij NVA, want die partij kiest ervoor in de 21ste eeuw terug te grijpen naar technologie van de 20ste eeuw.

 • Geert Tamsyn

  Jokke Vanaeken, de waaier van toepassingsmogelijkheden van CO2 is schier oneindig. Zo kan je er bvb. ethaan, methaan en ethanol van maken (gebeurt al bij ArcelorMittal en BASF Antwerpen), om daar dan nieuwe energie mee op te wekken. En ook Vlaanderen zal geen investeerder in kerncentrales vinden, gewoon omdat dat weggesmeten geld is. Dat hebben ze in het VK nu ook door, verleden week gingen daar de plannen voor twee kerncentrales de prullenmand in.

 • William Van Den Berghe

  En of hij gelijk heeft. Nu koopt men electriciteit uit landen waar men ze verwekt met steenkool en bruinkool . Verder wil men af van stookolie en gas om woningen mee te verwarmen maar pleit men voor gascentrales .En dat is goed voor het milieu ? Ik heb de indruk dat er veel gezwetst wordt door al die groene goeroe's. Mensen laat je niets wijs maken.

 • Marc Baeyens

  Zoals De Wever zegt, men zou beter de handen uit de mouwen steken en werken aan de toekomst (dan een circus op te voeren in de straten van Brussel). De natuur kan nog alleen gered worden door de wetenschap, en daarvoor moet er gestudeerd worden. Op straat maakt men het alleen maar erger want ook de politici kunnen niet toveren.