Paradijselijke eilandengroep Palau verbiedt zonnecrème om koraalriffen te beschermen

Palau.
getty Palau.
Zonnecrème is vanaf vandaag verboden op de paradijselijke eilandengroep Palau, die in de Stille Oceaan ten oosten van de Filipijnen ligt. De autoriteiten voeren het verbod in om het zeeleven te beschermen. Elk jaar zakken ruim 100.000 toeristen af naar de eilandenrepubliek om te snorkelen en te duiken in het azuurblauwe water. 

Volgens wetenschappers zijn bepaalde stoffen die in zonnecrèmes voorkomen, zoals uv-filters oxybenzon en octinoxaat, schadelijk voor koraalriffen. Ze veroorzaken verbleking van koralen en beperken hun groei. De chemicaliën zijn ook slecht voor vissen, zo verstoren ze de hormonenhuishouding bij deze dieren. Om het zeeleven te beschermen, verbiedt de eilandenrepubliek Palau vanaf vandaag zonnecrème. 

“Als wetenschappers ons vertellen dat die producten schadelijk zijn voor het koraalrif, de vissen of de oceaan zelf, dan handelen wij daarnaar. En dat geldt ook voor onze bezoekers”, zegt president Tommy Remengesau aan persagentschap AFP. Vanaf vandaag worden er geen chemische zonnecrèmes meer verkocht op de verschillende eilanden van Palau. Van toeristen worden de zonnecrèmes bij aankomst in beslag genomen. Wie toch betrapt wordt, riskeert een boete tot 1.000 dollar (875 euro).

Palau telt meer dan 350 eilanden en ongeveer 20.000 inwoners. De eilandengroep is onder meer bekend om de lagune tussen de Rock Islands, een Unesco Werelderfgoedsite.

De Amerikaanse Maagdeneilanden voeren in maart eveneens een verbod op zonnecrème in. Vanaf 2021 geldt ook een gelijkaardige regel in de Amerikaanse staat Hawaï en op het Nederlandse eiland Bonaire in de Caraïben. In Mexico geldt al een dergelijk verbod in bepaalde natuurreservaten.

Duiken in Palau.
Getty Images Duiken in Palau.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Antoon Soetens

  Eindelijk wordt het vergif van de zonnecrème medegedeeld: het is simpel: als men het niet mag eten mag men het niet op de huid wrijven want door het osmose effect dringt het vergif in de huid. Oplossing: zuivere Aloe Vera gel gebruiken, 1 maal per dag want het is waterbestendig en houdt de huid soepel, ik gebruik het al 12 jaar en woon in Tenerife.

 • judith wouters

  efficiënte aktie!

 • patrick isenborghs

  een druppel op een hete plaat maar als helpt . Nu nog de bevolking aanmanen om zuinig met plastiek om te gaan want de riffen liggen er vol van

 • Bernard Aelvoet

  Dit is nu eens een voorbeeld van wat er moet gebeuren om onze natuur te redden. Durf te wedden dat meer dan de helft van gefabriceerde mooiheids- en andere producten meer schade toebrengen aan de natuur dan ergens een houtkachel van Jan met de pet.