Overstap energieleverancier kan gezin tot 280 euro besparen

Meer dan zes op de tien Vlaamse gezinnen geeft aan al minstens een keer van energieleverancier te zijn gewisseld. En zo'n overstap loont, want een gezin kan zo jaarlijks tot 280 euro besparen. Dat blijkt uit de Marktmonitor 2015 van de Vlaamse regulator voor elektriciteit en aardgas (Vreg). Groene stroom wordt een steeds belangrijkere reden om die overstap te maken.

De Vreg peilt jaarlijks bij 1.000 Vlaamse gezinnen en 1.000 bedrijven naar hun ervaringen en gedrag op de energiemarkt. "Het is belangrijk dat de gezinnen en de bedrijven actief, betrokken en alert zijn op de energiemarkt. Alleen zo kunnen ze de gewenste resultaten van de energieleveranciers bekomen", zegt Dirk Van Evercooren, directeur Marktwerking bij de Vlaamse energieregulator.

En Van Evercooren is tevreden over die houding. 63 procent van de gezinnen gaf aan al van energieleverancier gewisseld te zijn, tegenover 55 pct in 2014. Gemiddeld wisselden gezinnen sinds de liberalisering van de energiemarkt 1,8 keer van leverancier. Vorig jaar lag het gemiddelde nog op 1,5.

Recordjaar
Voor bedrijven ligt de overstapgraad nog hoger, in die mate dat Van Evercooren spreekt van een "recordjaar": tussen januari en september van dit jaar stapte 19,39 pct van de bedrijven over voor elektriciteit en 23,15 pct voor aardgas.

Gezinnen en bedrijven die de markt nauwgezet volgen, kunnen grote besparingen doen op hun energiebudget. In september van dit jaar bracht het laagste elektriciteitscontract 83,57 euro op tegenover een gemiddeld contract. Voor bedrijven bedroeg de besparing zelfs 727,34 euro. Ook voor aardgas is er een significant verschil: 196,41 euro voor gezinnen en 843,83 euro voor bedrijven.

De bevraging peilt ook naar de redenen voor een overstap. De prijs blijft veruit de belangrijkste motivatie, maar de keuze voor groene stroom wordt als op een na belangrijkste argument aangehaald. De vorige jaren was de keuze voor betere dienstverlening nog belangrijker om over te stappen.