Oproep om geen afval meer te dumpen in kledingcontainers: "Er zat zelfs een levend lammetje in een van onze containers"

Wereld Missie Hulp
De inzamelaars van textiel in Vlaanderen vinden dat het genoeg is geweest. Vandaag zitten er meer en meer zaken in hun kledingcontainers die er niet thuishoren, vaak gaat het om afval. "Het zijn kledingcontainers. Stop er dus alstublieft mee ze als vuilnisbak te gebruiken."

Verschillende privébedrijven en vzw's halen over heel Vlaanderen de inhoud van kledingcontainers op. Daarna zou alles rechtstreeks moeten opgestuurd worden naar de derde wereld maar dat is niet altijd mogelijk. De kleren zijn vaak te vuil en beschadigd en moeten dus ook vaak vernietigd worden.

Directeur Wim Smit van 'Wereld Missie Hulp' vertelt aan Het Nieuwsblad dat het echt de spuigaten uitloopt. "Een tijdje geleden zat er zelfs een levend lammetje in een van onze containers. Het dier was verzwakt maar heeft zijn avontuur uiteindelijk overleefd". Ook bij Curitas Vlaanderen vinden ze dat het 'dumpen van afval' moet stoppen. Bepaalde spullen zoals kapotte speelgoedgeweren en dvd's kunnen ze nog hergebruiken maar pampers, keukenafval en dode dieren horen niet thuis in de containers.

Facebook/Wereld Missie Hulp

De inzamelaars kunnen er echter weinig tegen doen. Koen De Vos vertelt dat ze contractueel verplicht zijn om de inhoud mee te nemen. De omgeving en de container moeten altijd proper gehouden worden. Daar komen dan ook nog de kosten bij voor het vernietigen van het afval, een 122 euro. "Op korte termijn kunnen we dit aan, want we krijgen nog steeds 350 tot 450 euro per ton opgehaalde kleding." Als het 'dumpen van afval' echter nog te lang duurt, komen de inzamelaars naar eigen zeggen wel in de problemen.
24 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • armand mudah

  Louis Benasque dat vast jaarlijks bedrag is er al de huisvuilbelasting en bovenop betaal je nog de zakken

 • dirk claeys

  textielronselaars worden slapend rijk, alles word duur verkocht , in onze gemeente staat zelfs een grote papiercontainer waar iedereen in dumpt! Brengt ook 5000€ per maand op!

 • rafael deroose

  Zo een onschuldig diertje ,is dat soms geen levend wezen,maar ja waar spreekt men over ,HET MENSDOM EN HET DIERENRIJK!!Aan minister Ben Weyts,respect voor wat u doet voor on2e dieren,doe zo verder!!!

 • Emma Kamenistyy

  Importeer nog wat meer probleemgevallen..

 • Christophe Vandepoel

  @Jones Blackham Gaat gij dan als vrijwilliger voor niks in de afvalverwerking werken? Of moet ook iemand anders dat vrijwillig voor niks doen? Brengt gij die verwerker zijn boterham dan? Of zal die daar zelf voor moeten gaan schooien? Vorige maand heb ik 100kg grof vuil naar het stort gebracht, kwam net geen 10€. Kan u zeggen dat dat voor die maand de doodsteek was bovenop mn huisvuilzakken, amai. Ge zijt een triestig geval. Werk een beetje harder of schaf u minder nutteloze rommel aan.