Opnieuw meer luchtvervuiling in Europese steden na lockdown

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.
Nu sommige Europese landen hun lockdowns weer hebben afgebouwd, is de luchtkwaliteit in Europa weer gedaald. Omdat Europeanen maandenlang thuiszaten door het coronavirus en zich niet met de auto verplaatsten, was de luchtkwaliteit er fors op voorruit gegaan. Al blijkt dat effect nu van korte duur te zijn, vrezen de onderzoekers.

In verschillende steden, waaronder Milaan en Parijs, is er opnieuw een sterke toename in het uitlaatgas stikstofdioxide geregistreerd. Dat blijkt uit data van het Europees milieuagentschap (EEA). Vooral Parijs zag de grootse stijging: van 13,6 microgram stikstofdioxide per kubieke meter toen het cijfer het laagst lag in de lockdown naar 29,7 microgram nu. Ook hier in Brussel is de luchtvervuiling gestegen met 14,2 microgram per kubieke meter.

Meer auto’s op de baan

Al is er één gegeven dat de onderzoekers verontrust: mensen nemen nu vaker de auto naar hun werk in plaats van het openbaar vervoer, dan voor de corona-uitbraak. Waarschijnlijk doen ze dat omdat ze zich nog onveilig voelen in de buurt van anderen op de bus of de trein. Daardoor zitten we nu al aan dezelfde vervuilingsgraad als vóór de corona-uitbraak, hoewel er nog altijd minder verkeer is dan voor de crisis. Toch is er ook goed nieuws: de luchtkwaliteit is vandaag nog altijd beter dan op hetzelfde moment vorig jaar.

Lees ook: In heel Europa zeker 11.000 vroegtijdige overlijdens vermeden door betere luchtkwaliteit
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hans Andersen

    Men praat hier weer enkel over de auto. Het vliegverkeer is veel erger voor de luchtkwaliteit, want 1 vliegtuig extra stoot zoveel uit als 100.000 vrachtwagens (studie schiphol)

  • Jozef Willem Hazel

    Ik vrees dat veel oude gewoonten zich zullen doorzetten. De structuur van onze maatschappij is teveel verhard om eensklaps te veranderen. Er zullen zeker nog lessen volgen. Zou het kunnen dat mensen moeten lijden om zich te verbeteren?