Opnieuw enorme vetberg ontdekt in Engels rioolstelsel: verstoppend gevaarte van zes dubbeldekkers lang

8 weken nodig om vetberg aan populaire badplaats op te ruimen

In Groot-Brittannië is opnieuw een enorme vetberg ontdekt. Het gevaarte verstopt een riool nabij het schilderachtige kustplaatsje Sidmouth in het Zuid-Engelse graafschap Devon.
AP In Groot-Brittannië is opnieuw een enorme vetberg ontdekt. Het gevaarte verstopt een riool nabij het schilderachtige kustplaatsje Sidmouth in het Zuid-Engelse graafschap Devon.
Een gigantisch blok van verhard vet, olie en vochtige doekjes. 64 meter lang en dus zo lang als zes dubbeldekkers achter elkaar. Dat is de onthutsende ontdekking tijdens een routinecontrole in een riool in een populaire Britse badplaats. Het zal acht weken kosten om de smerige boel op te ruimen.

Een vetberg ontstaat als een sneeuwbal: doorgespoelde vochtige doekjes stollen met olie en vet en gaan geleidelijk aan een steenharde massa vormen. Dit samengekoekte gevaarte verstopt een riool op amper enkele meters van de zee, nabij het kustplaatsje Sidmouth in het Zuid-Engelse graafschap Devon.

“Monster”

Het “monster” - zoals de directeur van het bevoegde waterbedrijf South West Water de keiharde structuur in het afwateringskanaal noemt - moet nu in stukken gesneden en afgevoerd worden. Die klus zal acht weken in beslag nemen en uitgevoerd worden “in extreem uitdagende werkomstandigheden”.

Volgende maand gaat het opruimen van start. Arbeiders zullen daarbij een soort van duikerspakken dragen met zuurstofflessen. 

Volgens het bevoegde waterbedrijf South West Water gaat het om de grootste vetberg die tot dusver in het graafschap is gevonden.
AP Volgens het bevoegde waterbedrijf South West Water gaat het om de grootste vetberg die tot dusver in het graafschap is gevonden.
Slecht weer kan de arbeiders eventueel nog parten spelen. De omgeving zal geen last ondervinden van de schoonmaakwerken.
AP Slecht weer kan de arbeiders eventueel nog parten spelen. De omgeving zal geen last ondervinden van de schoonmaakwerken.

“Voed de berg niet!”

Het waterbedrijf dringt er op aan het onding niet aan te wakkeren. “Gelukkig is het tijdig ontdekt en is er geen risico voor het zwemwater”, aldus directeur Andrew Roantree in The Guardian. 

“Als je dit jaar maar één nieuwjaarsvoornemen wil overhouden, kies dan om geen vet of olie in de afvoer te gieten of natte doekjes door het toilet te spoelen. Zet je buizen op een dieet en voed de vetberg niet.”

Het schilderachtige Britse kustplaatsje Sidmouth.
Thinkstock Het schilderachtige Britse kustplaatsje Sidmouth.

Londen

In het najaar van 2017 werd in Londen ook een monsterachtige vetberg ontdekt, die een riool verstopte. Die vetreus was 250 meter lang, maar liefst 130 ton zwaar en bestond hoofdzakelijk uit pampers, maandverbanden, condooms en samengekoekt bakvet. 

Het verwijderen van de kolossale berg duurde twee maanden. Een klein restant werd later tentoongesteld in een museum. 

Roantree zegt dat de nieuwe vondst aantoont dat zulke vetbergen niet enkel voorkomen in de Britse grootsteden, maar ook in kustplaatsen. 

Eén van de grootste vetbergen ooit gezien in het Verenigd Koninkrijk werd in 2017 ontdekt in Londen. Die vetberg was drie voetbalvelden lang.
AFP Eén van de grootste vetbergen ooit gezien in het Verenigd Koninkrijk werd in 2017 ontdekt in Londen. Die vetberg was drie voetbalvelden lang.
Vetbergen worden gevormd door mensen die hun afval door het toilet spoelen. Veel Britten gooien ook heet vet in de riolen, waardoor het vuil in een steenharde massa samenkoekt.
REUTERS Vetbergen worden gevormd door mensen die hun afval door het toilet spoelen. Veel Britten gooien ook heet vet in de riolen, waardoor het vuil in een steenharde massa samenkoekt.
Een klein restant van de Londense vetberg werd later tentoongesteld in een museum.
AFP Een klein restant van de Londense vetberg werd later tentoongesteld in een museum.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Van der Vloedt

    Elektrische centrales gaan bouwen die op vet draaien ?

  • Danny Govaerts

    Blijkbaar kan er in Engeland dan nog ongezuiverd afval water de zee in gelost worden. Hebben ze daar nog nooit gehoord van zuiverings installatie . Een mooie boel is dat daar.