Opkuis van plastic soep in oceanen stuit na 1 maand al op probleem

De barrière beweegt zich voort door de wind en golven en vangt zo plastic.
EPA De barrière beweegt zich voort door de wind en golven en vangt zo plastic.
Om iets te doen aan de plastic soep in de oceanen, werd het project ‘Ocean Cleanup’ opgestart. Daarbij zou een barrière die in het water werd geplaatst, plastic moeten opvangen waarna het afval door boten wordt opgehaald. Maar nog maar net na het plaatsen van het opruimsysteem, blijkt het niet te werken.

De barrière wordt voortbewogen door de wind en golven en zou intussen “als een gigantische Pac-man” plastic moeten vangen. Maar het systeem slaagt er niet in om het plastic ook vast te houden eenmaal het gevangen werd. En dat is een behoorlijk groot probleem, al betekent het volgens Boyan Slat, de CEO van de ‘Ocean Cleanup’, niet dat dit het einde van het avontuur betekent.

Testfase
De problemen manifesteren zich immers nu het opruimsysteem nog in een testfase zit: “We waren op verrassingen voorbereid”. Het opruimsysteem beweegt zich enkel te traag voort waardoor het gevangen plastic ook terug verloren gaat. Verder gedraagt de barrière zich als verwacht. 

Pas wanneer de testbarrière in de Stille Oceaan zich volledig naar behoren gedraagt, wordt het experiment opgeschaald en kunnen de onderzoekers effectief beginnen met het opruimen van plastic in oceanen. De CEO van de ‘Ocean Cleanup' hoopt zo de plastic soep in vijf jaar tijd te halveren, maar die ambitieuze doelstelling wordt door veel experts in twijfel getrokken. Het grootste kritiekpunt daarbij is dat de ‘Ocean Cleanup’ zich slechts richt op het probleem, niet op de oorzaak. Ze vinden dat we eerst op een andere manier met plastic moeten leren omgaan.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  uiteraard moet je problemen bij de bron aanpakken, maar voor de miljoenenen tonnen plastiek die nu al in het water zitten, gaat dat natuurlijk niet meer. Die rotzooi moet toch opgeruimd of niet?

 • Jurgen Van Den Bergh

  Het is mooi dat men het probeert. Maar waarom steeds het gevolg van iets aanpakken ipv de oorzaak? Dat is altijd achter de feiten aanlopen. Ikzelf gooi nooit iets weg in de natuur. Als iedereen dat zou doen dan zou deze uitvinding niet eens hoeven te bestaan. Pak de problemen met plastic dus aan bij de bron!

 • Christine Laevers

  Ik geloof in een combinatie van beiden : plastic opruimen in de oceanen staat nog in de kinderschoenen maar er gebeurt tenminste iets! EN de verpakkingen moeten wereldwijd anders benaderd worden. Nog veel werk aan de winkel.

 • ivan DEJONGHE

  elke nieuwe uitvinding heeft kinderziekten één maal die opgelost zijn zal het wel naar behoren marcheren

 • Marc Saerens

  Rayan El Arami, bonk erop man !!! Zo zijn de mensen tegenwoordig ipv zelf iets te ondernemen door hun manier van kopen en leven aan te passen!! Maar dagelijks zie je de 'wegwerpcultuur' bij de jonge mensen, overal vindt je plastiek verpakking of aluminium folie dus beginnen bij de jeugd.