Ook Greta Thunberg verrast door uitstel klimaattop

Greta Thunberg.
AP Greta Thunberg.
Ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is verrast door de beslissing van Chili om de VN-klimaatconferentie (COP25) wegens het sociaal protest toch niet te organiseren. 

"Ik was al op weg naar Santiago, maar aangezien de #COP25 zal worden verplaatst wacht ik voorlopig af tot ik meer informatie heb", schrijft Thunberg op Twitter. Ze voegt er aan toe dat haar gedachten bij het Chileense volk zijn.

De VN-klimaatconferentie in de Chileense hoofdstad was samen met de VN-klimaattop in september in New York de hoofdreden voor de Zweedse om in augustus met een zeiljacht de Atlantische Oceaan over te steken. 

Ook bij Anuna De Wever, die op dit moment met 30 andere jonge Europese klimaatactivisten per zeilboot dezelfde oversteek maakt, viel het nieuws rauw op het dak, liet ze eerder vanaf de Regina Maris weten. “De stemming aan boord is triestig: alle 36 mensen hier zijn gechoqueerd. We wachten op verdere informatie om te zien of we de COP ergens anders kunnen bijwonen, en we gaan sowieso verder. We hebben nog een groot project in de Amazone dat we zeker moeten verderzetten. Het is natuurlijk erg jammer, maar we betuigen onze steun voor de Chileense bevolking en hun sociale strijd.”

Door het aanhoudende sociaal protest in Chili heeft de regering de internationale VN-klimaatconferentie (COP25) afgelast. Die top moest van 2 tot 13 december plaatsvinden in Santiago. Inmiddels heeft het protest in het Zuid-Amerikaanse land al aan minstens twintig mensen het leven gekost. Ook kwam het tot wijdverbreide vernielingen en plunderingen.

Lees ook: Op zoek naar de roots van Greta Thunberg: van stil meisje tot spreekbuis van generatie (HLN+)

Bekijk ook: Brute pech voor Anuna: klimaattop in Chili gaat niet door
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilles Standaert

  Wanneer gaan ze eens beseffen dat de wereld geen vrije kunst campus is?

 • jean vrancken

  Toen mijn kinderen tieners waren hadden ze ook een mening met vallen en opstaan begrijpen ze nu hoe de wereld werkelijk in elkaar zit Dus Als je als tieners al geen eigen mening mag hebben over klimaat ,vrede ,dierenwelzijn enz . Is de kans groot dat je later als je volwassen wordt een zuur mens wordt die alleen maar zaagt en klaagt maar nooit iets doet aan de problemen

 • Armand Placide

  Wim Velghe uit Gent. Dat er een probleem is met het klimaat door de mens, klopt!! Dat ze haar tenminste bezig houd met een echte studie, i.p.v. haar tijd te verdoen met aandacht te trekken. Zo problemen los je niet zo maar op, dit is een proces van 10 a 20 jaar.

 • Dirk De Graaf

  Ik dacht dat het hen enkel om het klimaat te doen was ? Dat zowel zij als Anuna de revolterende Chileense bevolking steunt toont duidelijk aan dat ze politiek gestuurd worden. Gewoon voorgekauwde tekst, komt niet van haarzelf.

 • Claudia Rosseel

  Ze schreeuwen moord en brand omdat hun wereld vergaat... maar er zijn in de wereld ergere dingen aan de gang dan al wat deze tieners ooit hebben meegemaakt of zullen meemaken in hun leven.