Onderzoekers waarschuwen voor schadelijke stof in flessen en conserven

Thinkstock
Voedsel uit conserven blikken eten of water uit plastic flessen drinken kan de concentratie bisphenol-A (BPA) in de urine sterk verhogen. Dat is gebleken uit een recente studie van The University of Exeter met 94 studenten tussen 17 en 19 jaar oud. De onderzoekers waarschuwen al jaren voor de schadelijke gevolgen.

BPA, een populaire chemische stof die gebruikt wordt om plastic transparanter te maken, is alomtegenwoordig in verschillende producten. Niet alleen zou de stof in conserven blikken en plastic flessen zitten, ook in cosmetica en babyproducten wordt het verwerkt. Onderzoek van The University of Exeter toont aan dat de stof niet ongevaarlijk is voor onze gezondheid. De stof, die tot de zogenaamde endocriene disruptoren behoort, kan leiden tot borst- en prostaatkanker, onvruchtbaarheid of hartaandoeningen.

Verhoogd risico bij jongeren

Tijdens een experiment onderzochten wetenschappers de urine van 94 jongeren. Bij meer dan 80 procent vonden de onderzoekers het schadelijke BPA. Na een eerste urinetest lieten de wetenschappers de jongeren een strikt dieet volgen waarbij hoofdzakelijk onverpakt voedsel op het menu stond. Op die manier wouden ze nagaan of het BPA-niveau zou dalen. Dat bleek niet het geval. Volgens professor Lorna Harries, die het onderzoek leidde, is het niet toevallig dat BPA vooral bij jongeren wordt gevonden. “We vermoeden dat jongeren meer BPA in hun lichaam hebben omdat ze meer junkfood eten", aldus Lorna Harries.

Bewustwording

Het is uiterst moeilijk om onverpakt voedsel uit ons voedingspatroon te schrappen. Wetenschappers willen de consument dan ook voornamelijk waarschuwen voor de chemicaliën. Professor Lorna Harries pleit ervoor dat voedselproducenten de consument beter informeren door aan te geven op de verpakking hoeveel BPA het product bevat. “We worden dagelijks blootgesteld aan de chemische stof. Mensen moeten weten wat ze innemen”, aldus Harries. 

Hoewel heel wat onderzoekers beweren dat BPA schadelijk is voor onze gezondheid, bestaat er nog heel wat discussie over. Sommige onderzoekers beweren immers dat een lage concentratie BPA volledig veilig is. De Europese milieuwaakhond EEA oordeelde echter dat de stof wel schadelijk is. Over een veilige drempel voor BPA is er momenteel grote onenigheid. Europa heeft het gebruik van babyflesjes met BPA al verboden en ook in Canada wordt de stof als schadelijk beschouwd. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  Dit is eigenlijk al meer dan 3 jaar geweten. De Europese Commissie werd al begin 2016 door het Europees Hof van Justitie op de vingers getikt om haast te maken met wetenschappelijke criteria voor hormoon verstorende stoffen zoals Bisfenol A (BPA). Maar de Europese Commissie is heel goed om economische belangen te behartigen en onze gezondheid is voor hun blijkbaar niet zo belangrijk.

 • Sobek Wessels

  Ik eet amper uit blik, liever vers en mijn drinken komt uit glazen flessen .Terug een slager , bakker ,kleine winkel , drankenwinkel en voedsel uit de streek ! We moeten die grote supermarkt ketens enorm belasten zodat ze zo duur worden dat mensen daar niet meer willen winkelen ! Goedkoper voedsel en uit bulk en massa productie = slechter voor je gezondheid en de planeet !

 • Yves De Groote

  Een onderzoek op 94 jongeren (17-19 jaar) allen van hetzelfde milieu, op een wereldbevolking van 7.5 miljard. Is dat nog wetenschappelijk of eerder natte vingerwerk?

 • Hans Hoppe

  Heb ook gaschromatografie - massaspectrometrie toegepast op mijn in plasitc verpakkte kaas voor mijn middageten. Heb sindsdien nooit of te nimmer meer een in plastic verpakt stuk voedsel gegeten. Dit is iets wat al25 jaar kon geweten zijn. En Bisphenol A heeft een hormonen simulerende werking. Wat daar allemaal van komt, wil je echt niet weten.

 • chantal prez

  Waarom niet verbieden? Glyfosaat is ook niet zuiver en toch mag het nog in Europa. Hypocrisie alom. Zelfde met de plastieken zakjes die verboden werden,nu verpakt men wortels per stuk!! Terug naar glas bij ons.Zijn er al paar maand mee begonnen.