Ga naar de mobiele website
^ Top

Onderzoek naar betere afvalophaling: "Mensen weten na 20 jaar nog altijd niet wat in blauwe zak mag"

photo_news
Op initiatief van de stad Antwerpen voert Interafval, het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vlaamse afvalintercommunales, een onderzoek naar verbeteringen en alternatieven voor de blauwe PMD-zak.

Behalve Antwerpen dragen ook Gent en tien Vlaamse afvalintercommunales bij aan de studie. Alles samen leggen ze 260.000 euro op tafel. De gemeenten willen daarmee Fost Plus, de vzw van de verpakkingsindustrie, onder druk zetten, zo bericht Apache.

Fost Plus staat in voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval - onder meer de blauwe PMD-zak - en draagt daarvoor ook de kosten. Die verhaalt de vzw deels op de producenten van verpakkingen, maar daarnaast brengt ook de verkoop van het opgehaalde afval op de recyclagemarkt geld op. De licentie van Fost Plus moet eind volgend jaar worden vernieuwd.

Een aantal gemeenten en intercommunales zijn echter niet tevreden met het huidige systeem. "Het huidige inzamelsysteem levert wel goede resultaten op, maar het is de laatste twintig jaar niet geëvolueerd", vertelde Christof Delatter van Interafval in "De ochtend" op Radio 1. "De steden en gemeenten werken al twintig jaar volgens de scenario's van Fost Plus en ze stellen ook al twintig jaar dezelfde problemen vast." Zo weet het merendeel van de bevolking na twintig jaar communicatie nog altijd niet wat er nu wél of niet in de blauwe PMD-zak mag, aldus Delatter. 

Op initiatief van Antwerpen richtte de stad samen met Gent en tien afvalintercommunales de nieuwe denktank "Groene Ster" op, die onder coördinatie van Interafval een onderzoek zal voeren naar verbeteringen en alternatieven voor het huidige beleid rond verpakkingsafval. De klemtoon daarbij ligt onder andere op vereenvoudigingen voor de burger, het zoeken naar oplossing voor alle verpakkingsafval (dus ook wat nu nog in het restafval belandt), het stimuleren van een echte circulaire economie door producenten meer verantwoordelijk te stellen en de bestrijding van zwerfvuil.

Tegen eind 2018 wil de "Groene Ster" concrete voorstellen klaar hebben.

Fost Plus staat open voor verbetering

"Fost Plus staat open voor constructieve voorstellen en als die een verbetering van het huidige ophalingssysteem inhouden, zullen wij daar zeker rekening mee houden", reageert woordvoerster Fatima Boudjaoui.

Zij wijst er wel op dat op dit moment al verscheidene proefprojecten lopen rond de uitbreiding van de PMD-zakken. "De Vlaamse steden en gemeenten en de verschillende intercommunales zijn daarbij betrokken", zegt ze. "Voor ons is het vooral belangrijk dat nieuwe sorteerregels eenvoudig zijn, het milieu ten goede komen en kostenefficiënt zijn, want uiteindelijk is het de consument die betaalt."

Meer over12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • SABINE VAN DE KERKHOVE

  Wat een gezaag over de ophalingen en zakken 't is zoals indertijd met de KGA container men wist ook niet wat erin moest en we kregen hem bovendien nog nie open ook... was ook van een politieker (kelchtermans) die waarschijnlijk 't licht gezien had !!!!

 • Dennis Vieren

  Het zal te ver gezocht zijn zeker om de fabrikanten te verplichten een PMD icoontje op de verpakkingen te zetten? Of ben ik geniaal?

 • Renzo De Hond

  Er zit niet voldoende logica in wat er in die blauwe zak mag. Daarom dat het allemaal zo onbegrijpelijk is wat er nu wel of niet in mag. Plastiek is plastiek, maar nee, blijkbaar toch niet.

 • Frank Van den Bulck

  Kan ni missen, ze veranderen gedurig de regels. Zie bv. de restafvalzakken. Eerst geen gft dan weer wel...

 • R J

  In Antwerpen gooien ze alles in de dezelfde vuilniswagen ...

Gesponsord

Meld een bug