Olievervuiling Deepwater Horizon omvangrijker dan gedacht

De ontploffing op het boorplatform Deepwater Horizon en de daaropvolgende lekkage veroorzaakten een enorme olieramp in de Golf van Mexico.
reuters De ontploffing op het boorplatform Deepwater Horizon en de daaropvolgende lekkage veroorzaakten een enorme olieramp in de Golf van Mexico.
De olievervuiling na de ramp met boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico was veel omvangrijker dan satellieten destijds hebben vastgelegd, zeggen Amerikaanse onderzoekers. 

De ramp in april 2010 wordt wel de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis genoemd. Na een explosie zonk het platform en stroomden dagelijks miljoenen liters olie in zee. Pas na drie maanden was het lek gedicht.

“De vervuiling was op het zeeoppervlak alleen boven een bepaalde olieconcentratie zichtbaar voor satellieten”, zegt onderzoeker Igal Berenshtein. Om tot die conclusie te komen, combineerden de onderzoekers van de Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Science van de Universiteit van Miami olietransportmodellen met data uit teledetectie en waterstalen. Daaruit bleek dat een deel van de vervuiling onzichtbaar was voor satellieten, maar wel schadelijk voor het zeeleven.

De bevindingen uit het onderzoek zijn van belang omdat op basis daarvan toekomstige olielekkages beter in kaart gebracht kunnen worden.

Na de explosie op het boorplatform op 20 april 2010 stroomden dagelijks miljoenen liters ruwe olie in de Golf van Mexico. De vervuiling verspreidde zich volgens schattingen destijds over 149.000 vierkante kilometer.

De onderzoeksresultaten, die gepubliceerd zijn in Science Advances, laten zien dat de olievervuiling het continentaal plat van West-Florida bereikte, de kust van Texas, de Florida Keys en zich via de Golfstroom verplaatste naar het continentaal plat van Oost-Florida.

Pas na drie maanden kon het lek worden gedicht.
REUTERS Pas na drie maanden kon het lek worden gedicht.
AP
22 april 2010: blusschepen proberen de vlammenzee te bedwingen.
epa 22 april 2010: blusschepen proberen de vlammenzee te bedwingen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.