Olieramp veranderde niets: VS deelt nieuwe vergunningen uit

UNKNOWN
Er is niets veranderd sinds president Barack Obama een nieuwe wet over olieboringen voor de Amerikaanse kust goedkeurde. Zelfs na de olieramp in de Golf van Mexico werden verschillende nieuwe vergunningen voor allerlei soorten boorprojecten toegekend.

Toen op 20 april een olieplatform in de Golf van Mexico ontplofte, begon een zelden geziene milieuramp. Kort voordien had Obama een moratorium op nieuwe boringen goedgekeurd. Het ongeluk op het platform Deepwater Horizon was meteen de aanleiding om nieuwe projecten tijdelijk te schrappen. Toch worden er nog steeds vergunningen toegekend. Volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt het moratorium immers niets over reeds bestaande boorplaatsen.

Moratorium
Twee weken geleden maakte Obama het nieuwe moratorium bekend. "Blijkbaar werden vergunningen vroeger op niet meer gebaseerd dan de verzekering van oliebedrijven dat het veilig is. Dat mag en zal niet meer gebeuren", zei Obama toen. Maar volgens de New York Times zijn wetgevers sindsdien gewoon vergunningen blijven toekennen voor activiteiten zoals die van Deepwater Horizon.

Dieper boren
Ook verontrustend is het gegeven dat in de voorbije vier weken vergunningen werden uitgereikt aan minstens zes projecten die in nog veel dieper water boren dan Deepwater Horizon. Waar het drama zich afspeelde op een diepte van anderhalve kilometer kunnen deze projecten tot 2,7 kilometer diep gaan. Dat betekent dat ze nog gevaarlijker zijn dan Deepwater Horizon.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het moratorium moet vermijden dat nieuwe ongevallen gebeuren terwijl een onderzoek naar het toekenningssysteem gevoerd wordt. En toch worden projecten goedgekeurd die evenveel risico bevatten als het starten van nieuwe boorputten. (gb)

UNKNOWN
UNKNOWN