Olielek kostte BP al 3,5 miljard dollar

UNKNOWN
De olieramp in de Golf van Mexico heeft het Britse olieconcern BP al 3,5 miljard dollar gekost, meldt het concern. Het installeren van een smallere kap op het olielek "verloopt zoals gepland", luidt het.

BP kon tot nu toe 749.100 vaten olie recupereren sinds het lek eind april ontstond. Met alle geplande maatregelen hoopt de groep tegen eind juli dagelijks 60.000 tot 80.000 vaten te kunnen opvangen, in afwachting van het afwerken van de twee bijkomende putten waarmee ze het lek denkt te kunnen dichten. De eerste noodput zou in de eerste helft van augustus geboord zijn.

De olievervuiling wordt bestreden met zowat 46.000 mensen, meer dan 6.400 schepen en tientallen vliegtuigen, aldus nog BP. De groep kreeg 105.000 vragen tot schadevergoeding. Ze deed al 52.000 betalingen voor in totaal bijna 165 miljoen dollar. BP gaat een fonds oprichten van 20 miljard dollar om de kosten van de olieramp mee op te vangen.

Chinese interesse
Ondertussen is er ook vanuit China interesse in BP, schrijft de Financial Times. Oliegigant PetroChina zou niet van plan zijn BP over te nemen, maar wil wel bekijken of er mogelijkheden zijn "om nauwer samen te werken". PetroChina zei in mei dat het de komende tien jaar 60 miljard dollar wil investeren in het buitenland.
 
De Sunday Times schreef zondag dat het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil een overnamebod op BP onderzoekt. BP zou ook onderhandelen met Apache Corporation over de verkoop van 12 miljard dollar activa, om de kosten van de olieramp te dekken. (belga/vsv)