Oceanen warmen sneller op dan verwacht

Mannen spelen in de zee bij Sri Lanka.
AFP Mannen spelen in de zee bij Sri Lanka.
De oceanen warmen sneller op dan voorzien, zo blijkt uit nieuwe metingen waarover het wetenschappelijk tijdschrift Science bericht. In 2019 zou bovendien een nieuw temperatuurrecord sneuvelen. 

De opwarming van het zeewater geldt als één van de belangrijkste indicatoren voor de klimaatopwarming en voor de stijging van de zeespiegel.

Een internationaal netwerk van 3.900 meetpunten voert al sinds 2000 metingen uit op zo'n twee kilometer onder water. Daaruit blijkt nu dat de temperatuurstijging sneller gaat dan was berekend op de VN-top rond klimaatverandering in 2013. "Het proces versnelt nog", waarschuwen wetenschappers uit China en de VS in Science.

lees verder onder de foto:

Vissen zwemmen bij een koraalrif in de Indische Oceaan.
EPA Vissen zwemmen bij een koraalrif in de Indische Oceaan.

Schadelijke broeikasgassen

De opwarming van het klimaat kan het best worden afgeleid uit de opwarming van het zeewater. "De oceanen absorberen het teveel aan warmte in de atmosfeer als gevolg van schadelijke broeikasgassen. De opwarming van het zeewater is dan ook een belangrijk signaal voor de opwarming van het klimaat", aldus een wetenschapper. 2018 wordt waarschijnlijk een nieuw recordjaar voor de oceanen, net als 2017 en 2016 eerder al waren.

Door de hogere temperaturen smelt ook het ijs op Antartica sneller dan verwacht, met een stijgende zeespiegel tot gevolg. Ook het leven onder water ondervindt daar schade van.

Bekijk ook:
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Landsman

  De grote veevuilers zijn scheep en luchtvaart, maar die betalen geen belastingen. Leg dat eens uit.

 • Ferdinand Engelbeen

  Er zijn een kleine 4000 ARGO boeien uitgezet die 2x per maand tot 2000 meter diepte temperatuur, densiteit, druk, enz. meten. Dat is gemiddeld één thermometer in een gebied van 300 x 300 km. De nauwkeurigheid van zo'n boei is +/- 0,001ºC, de statistische nauwkeurigheid voor de hele oceaan is dan tussen 0,05 en 0,1 graad Celsius. De gemeten "opwarming" over een jaar is ongeveer 0,003ºC, totaal verwaarloosbaar in de foutenmarge van de metingen.

 • Davy Vanovelen

  En met hoeveel 100sten van een graad... ? Contador-gewijs waarschijnlijk... De zeewatertemperatuur fluctueerd nl. al miljoenen jaren in beide richtingen met verschillen hoger en lager dan die van nu met 10-tallen graden... Nog voor er mensen of enig ander zoogdier was trouwens... Adapt or die slaat op uzelf ! Het klimaat doet zijn ding toch hoor... Maar paniek zaaien brengt op hé of telt die negatieve stelling alleen als we het over migratie hebben...

 • Ferdinand Engelbeen

  Die ARGO diepzee boeien zijn nog geen 20 jaar uitgezet, dus spreken over een "versnelling" is dan ook een beetje voorbarig... Bovendien is de opwarming maar een kwart (0,5 W/m2) van wat het theoretisch door de toename van CO2 (ca. 2 W/m2) zou moeten zijn. Waar blijft dan de rest van de opwarming? Het ijs op een deel van Antarctica smelt aan de onderkant door verhoogde aardwarmte/vulkanen, geen bal te maken met warmer oceaanwater.

 • Patrick Rasschaert

  Onzin. Bepaalde onderzoeken zeggend at de oceanen opwarmen en andere spreken dit tegen waar bij ze zeggen dat op grote diepte de temperaturen van de oceanen dalen.