Oceanen kunnen in 30 jaar tijd volledig herstellen, mits uitgebreide maatregelen

Een bultrug
Getty Images Een bultrug
Door overbevissing, vervuiling en vernietiging van kustgebieden heeft de mensheid de oceanen en het zeeleven de voorbije jaren enorme schade berokkend. Succesvolle natuurbehoudprojecten tonen echter aan dat de wereldzeeën momenteel nog erg veerkrachtig zijn. Daar moet nu op ingespeeld worden, zeggen de auteurs van een internationale studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Nature. Mits de nodige inspanningen kan het zeeleven in de oceanen volgens de auteurs tegen 2050 weer volledig hersteld zijn. 

De studie werd geleid door Carlos Duarte en Susana Agustí, twee professoren van de King Abdullah Universiteit voor Wetenschap en Technologie in Saudi-Arabië (KAUST). Aan het project werkten vooraanstaande mariene wetenschappers uit vier werelddelen, tien landen van zestien universiteiten mee.

Uit het speciaal rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) bleek vorig jaar dat verscheidene vissoorten en andere diersoorten op het punt staan uit te sterven door jacht en overbevissing. Oceanen raken steeds meer vergiftigd door olielekken, plastic en afvalwater van boerderijen en de voorbije decennia droeg de groeiende invloed van de klimaatverandering bij tot de verbleking van koraalriffen en nam de zuurtegraad van het zeewater toe.

We staan op het punt waarop we kunnen kiezen tussen de erfenis van een veerkrachtige en levendige oceaan, of een onomkeerbaar verstoorde oceaan

Carlos Duarte, KAUST

Veerkracht

De nieuwe studie wijst op de omvang van het probleem, maar toont ook aan dat de zeeën momenteel nog erg veerkrachtig zijn. Zo is bultruggenpopulatie sinds het verbod op de walvisjacht weer enorm toegenomen. Het aandeel mariene soorten dat volgens de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) met uitsterven wordt bedreigd, daalde van 18 procent in 2000 tot 11,4 procent in 2019.

“We staan op het punt waarop we kunnen kiezen tussen de erfenis van een veerkrachtige en levendige oceaan, of een onomkeerbaar verstoorde oceaan”, zegt Duarte, professor mariene wetenschap en hoofdonderzoeker Rode Zee-ecologie aan KAUST.

Shutterstock

Inspanningen uitbreiden

Volgens de studie beschikken we vandaag niet alleen over genoeg kennis voor een volledig herstel van het mariene leven tegen 2050, maar ook voor een versterking van de aspecten die belangrijk zijn voor de mensheid, zoals voedselvoorziening, een stabiel klimaat en kustverdediging. 

“Onze studie wijst op herstel van mariene populaties, habitats en ecosystemen als gevolg van vroegere natuurbeschermingsmaatregelen. Ze voorziet in specifieke aanbevelingen, gebaseerd op bewijs van wereldwijde kleinschalige oplossingen”, aldus Duarte. “We weten wat we moeten doen om het zeeleven te herstellen en we hebben bewijs dat dit binnen 30 jaar kan. Dat vereist inderdaad dat we onze inspanningen opvoeren en uitbreiden naar regio’s waar onze inspanningen momenteel nog beperkt zijn.”

Tienvoudige return

De onderzoekers identificeerden negen aspecten die essentieel zijn om de oceanen weer gezond te maken: zoutmoerassen, mangroves, zeegrassen, koraalriffen, algen, oesterriffen, de visserij, megafauna en de diepe oceaan. 

De nodige maatregelen, waaronder de bescherming van grote delen van de oceaan, duurzame visserij en het terugdringen van de vervuiling, zouden jaarlijks miljarden kosten, stellen de auteurs, maar de voordelen ervan zouden tien keer groter zijn. Voor elke geïnvesteerde euro zal er volgens hun projectie een return van tien euro zijn.

AFP

Dringend: aanpak klimaatverandering

De klimaatopwarming, die leidt tot een stijging van het zeeniveau en zuurder zeewater, is momenteel een van de grootste uitdagingen. Het zal nu al erg moeilijk worden om de aangetaste tropische koraalriffen te herstellen. “Als we de klimaatverandering niet aanpakken en de ambitie en hoogdringendheid van deze inspanningen niet meteen opvoeren, riskeren we dat alles voor niets is”, aldus Duarte. “We moeten ook meer doen om de druk op het visbestand terug te dringen en vervuilende elementen, zoals plasticafval, aanpakken.”

“Het herstel van het zeeleven is een doenbare grote uitdaging voor de mensheid, een ethische verplichting en een verstandig economisch doel om een duurzame toekomst mogelijk te maken”, zegt Susana Agusti, professor mariene wetenschap aan KAUST. 

We hebben maar weinig tijd om een gezonde oceaan na te laten voor de generatie van onze kleinkinderen en we hebben de kennis en middelen om dat te doen

Carlos Duarte, KAUST

Het herstel van onze oceanen is echter enkel mogelijk als de meest ambitieuze klimaatdoelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs worden behaald, stelt de studie. Zo is het terugdringen van broeikasgassen essentieel. “We hebben maar weinig tijd om een gezonde oceaan na te laten voor de generatie van onze kleinkinderen en we hebben de kennis en middelen om dat te doen. Weigeren om deze uitdaging aan te gaan - en op die manier onze kleinkinderen veroordelen tot een kapotte oceaan die hun hoogstaande levenskwaliteit niet kan ondersteunen - is geen optie”, aldus Duarte.

getty9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Deroose

  Zolang het kweken als konijnen niet stopt zal de vervuiling op alle niveau´s ook niet stoppen ; er zijn 2 miljard mensen teveel op ons bolleken

 • Mieke Martens

  Laten we hopen dat we allemaal een stuk kunnen en willen bijdragen. We moeten waarderen wat de natuur ons allemaal geeft en haar beter respecteren en verzorgen. Dank u voor al uw werk in deze belangrijke studie. Doe zo verder.

 • emiel wouters

  In 30 JAAR, zoveel tijd hadden wij toch niet nodig om deze zo te vervuilen dat wij daar nu 30jaar voor nodig hebben. Of is dit nu ook uit winstbejag dat het zo lang gaat duren.

 • Marianne Van den Lemmer

  De wereld is zo mooi zonder mensen. Of met héél weinig mensen.

 • danny janssens

  de natuur neemt de tijd om zich te herstellen van de schade die door de mens werd toegebracht. De mens moet nu maar wachten en zijn geldzucht bekopen