Ocean Cleanup presenteert nieuw idee: ‘kruimeldief' moet drijvend afval uit rivier halen

The Interceptor zoals die al functioneert in Maleisië.
Ocean Cleanup The Interceptor zoals die al functioneert in Maleisië.
Na de veegarm komt de Nederlander Boyan Slat met een nieuw project om de wereldzeeën schoon te maken. Met zijn team, de Ocean Cleanup, heeft hij een soort grote kruimeldief gemaakt. Die machine, de Interceptor, dobbert op rivieren en moet het langsdrijvende afval opvegen. Dat moet voorkomen dat de troep überhaupt in zee komt. Slat presenteerde de Interceptor vanavond in Rotterdam.

In de oceanen drijven miljoenen kilo's afval. Het wordt de plastic soep genoemd, maar het gaat om meer dan alleen plastic. De veegarm van Slat bevindt zich momenteel midden in de grootste drijvende vuilnisbelt, op de Grote Oceaan tussen Californië en Hawaï.

Verreweg het meeste drijvende afval komt uit sloppenwijken van Aziatische wereldsteden. Miljoenen mensen leven er dicht op elkaar onder erbarmelijke omstandigheden. Daar komen geen vuilniswagens en staan geen afvalbakken. Al het afval kan maar één kant op: de rivier in. 

Volgens de Ocean Cleanup zorgt 1 procent van alle rivieren voor 80 procent van al het afval in de oceaan. De Interceptor moet naar die bron toe. "We willen opruimen wat er al ligt, maar ook voorkomen dat er nog meer bij komt", legt Slats rechterhand Lonneke Holierhoek uit.

Boyan Slat
AP Boyan Slat

De Interceptor is ongeveer 24 meter lang. Hij drijft als een catamaran op het water. Aan de voorkant zit een soort lopende band, die net onder de waterspiegel begint. Een arm leidt het afval daarnaartoe. Het puin gaat de lopende band op en valt dan in een container erachter. In de afvalbakken zitten sensoren, die waarschuwen wanneer de container vol is. De lokale overheid kan dan langskomen om het afval op te halen. Onder ideale omstandigheden zou een Interceptor 50.000 tot 100.000 kilo afval per dag kunnen verzamelen, zegt Ocean Cleanup.

Het is de bedoeling dat dieren langs een Interceptor of eronderdoor kunnen zwemmen. De Interceptor werkt op zonne-energie.

Getest

Twee Interceptors worden momenteel al getest, in Jakarta (Indonesië) en Kuala Lumpur (Maleisië). Die tests lopen volgens Holierhoek goed. Binnenkort komen er ook vegers in Vietnam en de Dominicaanse Republiek, en later misschien ook in Thailand, Los Angeles en El Salvador.

Niet al het afval uit de rivier komt in de oceaan terecht. In de rivieren drijven bijvoorbeeld folies, luiers, zakjes en verpakkingen. Holierhoek: "Eigenlijk veel diverser dan wat we in de oceaan vinden. Wij willen onderzoeken wat er gebeurt met het plastic dat niet in de oceaan komt. Sommige materialen zinken wanneer ze terechtkomen in de oceaan, waar minder stroming is. Piepschuim en verpakkingen van hamburgerdoosjes belanden vaak op een strand.”

AP
Het plastic wordt opgeveegd.
Ocean Cleanup Het plastic wordt opgeveegd.

Bekijk ook: 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dries Depoortere

  dat is toch ne hele straffe, die boyan slat !

 • Pieter Verhulst

  Anuna. Hier iemand om een voorbeeld aan te nemen. Maar ik geef toe Pol&Soc gaat een betere voorbereiding zijn op je toekomst als zelfverrijkend politica.

 • guy vanhuysse

  Fantastisch ! Voor de ganse wereld !

 • Jessica Haesevoets

  In de VS hebben ze zo 3 systemen (Mr., Professor en Captain Trash Wheel) en die werken super. Deze trash wheels hebben wel een vaste plaats, dus dat is gegarandeerd vuilnis rapen. Hopelijk werkt dit drijvend systeem nog beter en kan het verplaatst worden naar plaatsen waar het nodig is. Alweer een stapje dichter naar minder vervuilde wateren.

 • Burt Lancaster

  Voorkomen is beter dan genezen. Ongelooflijk maar er zijn nog steeds idioten die hunne rommel gewoon uit den auto kieperen , weggooien tijdens het fietsen of wandeling en blijkbaar niet weten dat er zoiets als vuilophaling is en containerparken zijn. Een kleine minderheid maar zij verpesten het wel voor een grote meerderheid.