Nu al 10 miljoen klimaatvluchtelingen

UNKNOWN

Volgens het Hoogcommissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties zijn er wereldwijd nu al 10 miljoen vluchtelingen als gevolg van veranderingen in het klimaat. Voornamelijk omdat de zeespiegel stijgt en omdat het steeds langere periodes niet regent of net te veel.

Norman Myers, een professor aan de Universiteit van Oxford, vermoedt dat de volgende 40 jaar meer mensen vluchteling zullen worden door het klimaat dan door oorlog en etnische vervolging, nu de twee belangrijkste redenen waarom mensen uit hun thuis worden verdreven.

"Klimaatverandering zal klok
in Afrika 30 jaar terugdraaien"

Afrika is het ergst getroffen. "De doorsnee Afrikaan gebruikt minder water in een dag dan wat wij elke daag door de wc trekken, je kan je dus voorstellen hoe groot de impact is als er nog minder water voorhanden is", aldus de prof.

"Klimaatsverandering gaat de ontwikkeling van Afrika minstens een decennium en waarschijnlijk zelfs twintig à dertig jaar terugdraaien" volgens Myers.

Nairobi
In Kenia zitten momenteel alle opvangkampen barstensvol met mensen die het platteland ontvluchten na een aanhoudende droogte van ondertussen drie jaar. Als ze niet in de kampen terechtkomen, belanden ze in de grote steden, waar de sloppenwijken onrustwekkend groeien, met 25 procent per jaar. Dat getuigt John Letai, een coördinator voor Oxfam in Nairobi.

100 miljard nodig

Volgens Frank Biermann, klimatoloog en hoogleraar aan de Vrije University in Amsterdam, zullen de kosten om klimaatvluchtelingen in Afrika snel oplopen tot 100 miljard euro per jaar. Waar die van moet komen is een raadsel. Alvast niet van het Hoogcommissariaat voor Vluchtelingen van de VN, want daar zeggen ze dat klimaatvluchtelingen niet tot hun takenpakket behoort: het UNHCR moet volgens zijn mandaat alleen zorgen voor vluchtelingen van oorlogs- en ander geweld. (mvl)