Nooit geziene natuurbranden teisteren Noordpool

NASA
Natuurbranden vinden wel vaker plaats in het noordpoolgebied - tussen mei en oktober - maar dit jaar is de omvang en de intensiteit ervan, volgens wetenschappers, “in minstens 10.000 jaar niet meer gezien”. De meer dan 100 poolbranden woeden al sinds vorige maand en zijn duidelijk te zien op satellietbeelden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ook op de Noordpool is het warmer dan normaal. Het noorden van onze planeet warmt sneller op dan andere delen van de wereld. De hogere temperaturen zorgen voor droogte, waardoor de natuurbranden, die onder meer veroorzaakt worden door blikseminslagen, vrij spel krijgen. Niet alleen zijn er al meer dan 100 zware bosbranden in het noordpoolgebied geteld, ze houden ook langer aan. Midden juli sloeg het Copernicus Atmosphere Monitoring Service (Cams) daarom alarm. 

In Alaska was woensdag al een gebied van ruim 832.000 hectare in vlammen opgegaan, meldt Rick Thoman op Twitter. Ook delen van Groenland, Siberië en Canada staan in brand, met desastreuze ecologische gevolgen. 

Alleen al in juni was de uitstoot van de bosbranden in Alaska goed voor 50 megaton CO2, of evenveel als de jaarlijkse uitstoot van Zweden en meer dan de gezamenlijke uitstoot van de bosbranden in Alaska in de junimaanden van 2010 tot en met 2018. Volgens Mark Parrington, wetenschapper aan het European Centre for Medium-Range Weather Forecast, is er tussen 1 juni en 21 juli ongeveer 100 megaton CO2 uitgestoten, of bijna zoveel als de CO2-uitstoot van heel België in 2017. Zo dragen de branden zelf ook nog eens bij tot de klimaatopwarming. “Doordat rookdeeltjes op de sneeuw en het ijs terechtkomen, absorbeert het ijs zonlicht dat het anders zou reflecteren, en versnellen zo de opwarming in het Noordpoolgebied”, zegt Claudia Volosciuk van het World Meteorological Organization (WMO).

Mogelijk branden niet alleen bossen af maar voor het eerst ook veengrondgebieden. Dat is cruciaal, want op veengrond kunnen de branden nog maanden aanhouden.

Over de uitzonderlijk warme temperaturen in Alaska dit jaar - met 32 graden Celsius op 4 juli als nieuw hitterecord - zegt klimaatwetenschapper Brian Brettschneider dat ze “nog niet gelinkt zijn aan de opwarming van de aarde, maar dat alles in die richting wijst”. Het gevolg is hoe dan ook dat gletsjers er alsmaar sneller smelten.

Het coördinatiecentrum in Alaska heeft het alleen daar al over 250 branden, waarvan er goed 200 ongecontroleerd woeden. In de zwaar geteisterde Amerikaanse staat is het risico op nog meer branden bovendien ongezien hoog. “Afgaande op de voorspellingen stevenen we af op een absoluut hoogterecord”, aldus het hoofd van de brandweer in Alaska, Norm McDonald.

Flickr/Pierre Markuse59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Apatride

  "Nooit geziene" omdat er vroeger geen satellieten waren. Er zijn altijd bosbranden in de Tundra geweest. Sommige planten hebben dit zelfs nodig om zich voort te kunnen planten.

 • Marco Maerten

  Ferdinand,hoe komt het dan dat er een steeds sneller stijging is van CO-2 in de atmosfeer die blijkbaar niet wordt opgenomen? 200 jaar geleden was er veel meer groen wereldwijd dan nu.Die stukken groen die er zijn 'bijgekomen',wegen niet op tegen dat wat er al gerooid is en platgebrand.En de klimaatmodellen zaten er naast..de t°stijging gaat nog sneller. In Belgie hebben we vorige week weeral eens een generale repetitie op dat vlak meegemaakt..ook hier in Zwitserland.

 • Lydia Van Bogaert

  paul goetghebeur, die ontbossing en dieren die hun habitat verliezen en de vervuiling is omdat er geen gelijke verdeling is en omdat de grillen en hebzucht en gemakzucht van veel (rijke) mensen geen grenzen kennen

 • Gaston FOUBERT

  Elk jaar zijn er heidebranden in ons landje en nochtans zijn de temperaturen nooit zo hoog geweest. Een achtergelaten stuk glas kan spontane ontbranding veroorzaken. Maar natuurlijk gaat men het deze tijden aan de opwarming van de aarde wijten.

 • Marc Vleugels

  @ Wim Claes. Lees het artikel grondig. Staat er in.