Noodtoestand in Venetië, parlement loopt onder water nadat nieuwe maatregelen rond klimaat verworpen werden

Andrea Zanoni
De Italiaanse regering heeft vanwege de zware overstromingen in Venetië de noodtoestand voor de stad uitgeroepen. Dat twitterde premier Giuseppe Conte na een regeringsbijeenkomst. Met de maatregel komt er meteen twintig miljoen euro vrij voor onmiddellijke hulp aan de stad en de bevolking. Ook het gebouw waarin het regionale parlement van Veneto zetelt, deelde -voor de eerste keer ooit- in de klappen. De timing was bijzonder opmerkelijk.

Venetië kreeg deze week af te rekenen met het ergste hoogwater in decennia. Eergisteravond bereikte het waterpeil zijn hoogste stand sinds 1966. 

REUTERS

Het water begon het parlement binnen te lopen rond 22 uur lokale tijd, er was toen net een debat over de begroting aan de gang. “Hoe ironisch. Twee minuten eerder hadden de meerderheidspartijen Lega, Forza Italia en Broeders van Italië onze maatregelen voor het klimaat verworpen”, schrijft parlementslid Andrea Zanoni (Democratische Partij) op Facebook. 

REUTERS

De verworpen wetsvoorstellen betroffen onder meer investeringen in hernieuwbare energie, de vervanging van dieselbussen door duurzamere alternatieven en beperkingen op het gebruik van plastic. Zanoni beschuldigde Luca Zaia (Lega), de president van de regio Veneto, ervan een begroting voor te stellen “zonder concrete maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan”. De zittingen van vandaag en morgen werden verplaatst naar Treviso.

REUTERS

Ook de Venetiaanse burgemeester Luigi Brugnaro is ervan overtuigd dat de extreme omstandigheden veroorzaakt worden door klimaatverandering.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wouter Mareels

  Het ene sluit het andere niet uit. Het is niet omdat Venetië breeds uit zichzelf zink, dat het klimaat niet van tel is. Hevigere klimaatfemonen beïnvloeden de snelheid en intensiteit waarmee de springvloeden optreden. Het klimaat kan zelfs interactie hebbenet de mechanismen die de stad doen zakken...

 • Vladimir De Leeuw

  De mens kan het klimaat niet beïnvloeden, het wijzigt reeds sinds het ontstaan van de aarde met afwisselend ijstijden en daartussen tropische periodes. De CO2-concentratie heeft nauwelijks invloed op het klimaat en er is eigenlijk nog geen enkel bewijs dat dat zo zou zijn. Het was in 1966 prijs en nu weer eens, hetgeen bewijst dat de klimaatveranderingen daar niets mee te maken hebben. Venetië zinkt nu eenmaal, daar kan misschien wel iets aan gedaan worden.

 • André Van der Poorten

  Dit is niet de eerste keer maar nu is dat door de klimaatsopwarming ! Jaren terug heette het dat Venetië aan het zinken was door de onstabiele ondergrond ! Maar nu mag er niks meer gebeuren of tis patat : klimaatzever à volonté .

 • Tina Colpaert

  Dat weten ze al jaren maar er iets aan doen nee dus voila u oogst wat je gezaaid hebt!

 • D'haese Luc

  Het stijgen waterniveau in Venetië vandaag ligt enkel en alleen aan een stormvloed en heeft niks te maken met het wegzakken. Dit zijn wetenschappelijke feiten. Waarom deze stormvloeden optreden vult eenieder in volgens zijn goesting.