Nog steeds te veel fijn stof in de lucht

Aangeraden wordt autoritten zoveel mogelijk te beperken, evenals geen hout te stoken in open haarden en kachels.
Aangeraden wordt autoritten zoveel mogelijk te beperken, evenals geen hout te stoken in open haarden en kachels.
In de drie gewesten worden ook vandaag nog altijd hoge fijnstofconcentraties gemeten. De informatiefase die sinds donderdag van kracht is, blijft dus gelden. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) adviseert om geen hout te stoken in haarden of kachels en het autorijden te beperken.

De voorbije 24 uur bleef de gemiddelde PM10-concentratie in de drie gewesten hoger dan 50 µg/m³ (microgram per kubieke meter), meldt Ircel. "Omdat verwacht wordt dat de gemiddelde PM10-concentraties nog minstens 24 uur hoger zullen zijn dan 50 µg/m³, blijft de informatiefase die donderdag 9 februari werd geactiveerd, van kracht."

Drempel om bevolking te informeren
PM10 is fijn stof met een diameter kleiner dan 10 micrometer. De concentratie 50 µg/m³ is de drempel die de gewesten in België hanteren om de bevolking te informeren.

Vanwege de ondermaatse luchtkwaliteit in Vlaanderen raadt de VMM aan de houtverbranding te beperken. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal immers erg hoog oplopen. Daarnaast leidt ook het verkeer tot fijnstofuitstoot. "Daarom beperk je het rijden met de auto beter", aldus nog de VMM.

Morgen en maandag wordt het zachter en zal de wind toenemen. "Er wordt verwacht dat de fijnstofconcentraties gaan dalen, maar in welke mate blijft op dit moment moeilijk in te schatten", aldus Ircel en VMM.
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Daniel Corstjens

  Ach,altijd het zelfde.Als het zo erg was dan moesten wij van onze regering niet gaan werken! Want er word gevraagd om op zo dagen geen zware inspannigen te doen.

 • Anonymous

  Schaf de dieselwagens af, jaag de prijs van de diesel serieus omhoog, ze zullen dan wel vanzelf verdwijnen.

 • pascal deprez

  Juist mijn houthaard aangemaakt voor de gezelligheid,straks in mijn jacuzzi enorm veel stroom erdoor jagen maar die ik toch wel terug win met mijn zonnepanelen in de zomer en veel groenestroom certificaten ontvang. En vanavond met de sjoemel golf die we niet laten updaten wegens niet verplicht in België een goeie pint gaan pakken.

 • walter peeters

  Aan de regering: zet een dampkap boven België. Mijn idee is niet zotter dan dat van jullie.

 • ik ikke

  Eerst kijken naar de industrie wat die hun schouwen uitspuwen. Zal wel de schuld zijn dieselrijders pffff. Eerder vermeld ook de lustige stokers in een ijzeren ton in de tuin waar alles in berbrand word. Rook mag nog stinkend over de straat waaien of van op straat te zien is denk je dat polutie stopt ba neen hij. En is overal zo. Boeren die alles op een hoop duwen met tractor bidon vuile olie er over en vuurtje stoken. Dat mag allemaal niet gezegt worden.