Nog geen overeenkomst op klimaatconferentie Madrid, mislukking niet uitgesloten

Coördinator van de COP25 is de Chileen Andres Landerretche.
EPA Coördinator van de COP25 is de Chileen Andres Landerretche.
Het Chileense voorzitterschap van de klimaatconferentie heeft nieuwe ontwerpteksten aangekondigd, omdat de onderhandelingen blijven aanslepen. De vorige teksten, die er kwamen na nachtelijke onderhandelingen, vielen op een koude steen. Volgens sommige afgevaardigden is een mislukking van de top niet uitgesloten. Ook klimaatactiviste Greta Thunberg heeft weinig hoop dat er nog iets zal gerealiseerd worden op de top.

Een duidelijk op de proef gestelde Carolina Schmidt, de Chileense milieuminister, vroeg de verschillende partijen om “flexibiliteit en vastberadenheid”, teneinde tot “een ambitieus resultaat” te komen.

De klimaattop van de Verenigde Naties was op 2 december van start gegaan en had gisteren afgelopen moeten zijn. Maar net als bij vele voorgaande klimaatconferenties, zijn verlengingen nodig om tot een akkoord te komen.

Zo loopt de discussie vast op artikel 6 van van het klimaatakkoord van Parijs (2015). Dat punt voorziet de invoering van marktmechanismen voor de handel in emissies. Op de COP24-top in het Poolse Katowice een jaar geleden kwamen er al geen regels uit de bus voor dergelijke globale koolstofmarkten.

Ook over de klimaatambities zijn de meningen verdeeld. Verschillende partijen, de Europese Unie en de kwetsbare landen op kop, willen een duidelijke oproep voor een verhoging van de doelstellingen voor uitstootreductie van broeikasgassen in 2020. Maar andere landen staan hier dan weer op de rem.

“We zullen ons werk verderzetten tot we tot ambitieuze beslissingen komen”, herhaalde Carolina Schmidt. Ze liet voorts weten dat de onderhandelingen vanaf 1.30 uur zullen worden voortgezet, op basis van nieuwe ontwerpteksten. Een plenaire vergadering wordt ten vroegste om 3.30 uur verwacht. 

Uitstootreductie

Ook over de klimaatambities zijn de meningen verdeeld. Verschillende partijen, de Europese Unie en de kwetsbare landen op kop, willen een duidelijke oproep voor een verhoging van de doelstellingen voor uitstootreductie van broeikasgassen in 2020. Maar andere landen staan hier dan weer op de rem. 

De tot nu genomen engagementen zijn alleszins niet verenigbaar met de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs. De landen kwamen toen overeen om de opwarming van de Aarde te beperken tot 2 graden, in vergelijking met de pre-industriële periode, en indien mogelijk tot 1,5 graad. Met de huidige engagementen is de blauwe planeet echter op weg naar een opwarming van 3 graden aan het einde van deze eeuw.

 Bovendien stelt zich ook de vraag hoe de landen in het zuiden de klimaatkosten zullen financieren.

Ambitieuzere teksten

De ontwerpteksten die vanochtend gedistilleerd werden, zijn uiterst lauw onthaald. Ze kunnen voor vele partijen, bijvoorbeeld de EU, niet door de beugel. Voorzitter Chili startte daarop bilateraal overleg en kondigde nadien tijdens een persconferentie “ambitieuzere” teksten aan. Indien er voldoende steun gevonden wordt, zou de publicatie van de teksten kunnen volgen, gevolgd door een plenaire slotsessie. Maar die slotsessie is inmiddels al enkele keren uitgesteld en zou nu ten vroegste om 22 uur starten.

Verschillende ngo’s hebben alvast het einde niet afgewacht om aan de alarmbel te trekken. Bij de milieuorganisaties is er heel wat frustratie en ontgoocheling over eindeloze discussies tussen de landen. Dat staat meer dan ooit in fel contrast met de urgentie van de klimaatkwestie, klinkt het.

Meer dan honderd militanten van ngo’s wereldwijd hielden vandaag een ‘volksplenaire’, in afwachting van een akkoord. Ze verzamelden op enkele meters van de zalen waar de officiële plenaire zittingen van de bijna 200 aanwezige landen plaatsvinden.

Thunberg: “Top lijkt te mislukken”

De jonge activiste Greta Thunberg heeft de gang van zaken bij de klimaatconferentie in Madrid scherp bekritiseerd. Op Twitter sprak ze zaterdagavond de vrees uit dat de top zal mislukken. “De wetenschap is volkomen duidelijk, maar de wetenschap wordt genegeerd”, aldus de 16-jarige Zweedse.

Ook al levert de COP 25 niets op, dat verandert niets aan haar plannen en die van haar medestrijders tegen de opwarming van de aarde en het verpesten van het milieu. “Wat er ook gebeurt: wij geven niet op. We zijn nog maar net begonnen”, tweette ze.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eugene Gysels

  Binnen 12 jaar gaan we er allemaal aan volgens het IPCC,Thurnberg en de politici en het resultaat is...een compromis. Een beter bewijs dat dit allemaal een grote leugen en bangmakerij is kan er niet gegeven worden. Ik zou over het naderend eind van de wereld zeker géén compromis maken!

 • Frank Meynen

  hoelang gaat dat "gezeik" over dat milieu en klimaat nog duren ?? het is hier een erwt groot en blijkbaar zitten net hier de "specialisten" ??? het zijn specialisten in onze zakken leeg te maken en daar houd ook alles op

 • Emi De graeve

  Een klimaatplan uitvoeren is zoals een huis renoveren : je begint met iets en moet vervolgens overal verder ingrijpen met grote gevolgen....Onze maatschappelijke structuren, visie op productiviteit en winst .... alles gaat moeten veranderen als men voor het klimaat iets wil "doen".

 • Dirk Van Den Bossche

  Ministers , wetenschappers allemaal zitten ze samen en vinden geen oplossing. En Anuna kunnen ze niet bellen om raad want er is geen verbinding met haar bootje

 • Christian Deckers

  Het belangrijkste moet namelijk nog komen: waar spreken we volgende keer af en hoe rap kan dat al voor jullie? Eerst hotels, traiteurs en "beschikbaarheid van overige diensten" checken en dan...1.2.3 AKKOORD!